NOUTATI


                                         

P.A.V.E.L. TELVERDE:  0800 800 421
www.asociatiapavel.ro


Din 6 mai 2009, pentru 3 luni avem 3 numere de telefon TELEDON pentru Asociatia P.A.V.E.L., in cadrul campaniei "COPII CU CANCER", desfasurate de noi cu ajutorul acestor numere:

0900 900 310     10 EURO
0900 900 314      4 EURO
0900 900 316      6 EURO

Va rugam sa sustineti activitatile desfasurate de organizatia noastra
pentru copiii si tinerii cu cancer si parintii lor! Multumim!Campania 2% - pentru copiii si tinerii bolnavi de cancer!
 
Sectorul de afaceri si mass media pot sprijni aceasta campanie pentru Asociatia P.A.V.E.L., informand angajatii de aceasta oportunitate, scriind despre aceasta prevedere sau oferind spatiu publicitar pentru materialele campaniei (afis, pliante, spot TV si radio).

 Ce ofera Asociatia P.A.V.E.L.?
- furnizare de materiale informative privind preventia, depistarea precoce si tratamentul cancerului;
- gazduirea gratuita a pacientilor si / sau insotitorilor acestora pe perioada spitalizarii;
- furnizarea de suport material familiilor copiilor bolnavi, dar si altor pacienti bolnavi de cancer - in functie de posibilitati (proteze ortopedice, proteze mamare, scaune mobile, medicamente,..);
- face legatura intre familiile copiilor bolnavi (la solicitarea lor) si diferite clinici de peste hotare, in vederea efectuarii unui tratament sau a unei operatii, in cazuri deosebite;
- organizeaza evenimente pentru copiii spitalizati;
- ofera terapie prin joc la sectiile de oncologie si hematologie pediatrica;
- ofera consilierea psihologica pacientilor si familiilor;
- face lobby si advovacy pentru drepturile pacientilor cu cancer.
 
Conform prevederii 2% din Codul Fiscal (art.57 si 84 din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal) ai optiunea de a decide cum sã fie cheltuiti 2% din impozitul pe venit (net anual impozabil). Aceastã suma nu e o donatie, nici o sponsorizare. De fapt, doar ‘bagi mana in buzunarul statului’ si directionezi procentul de 2% pentru a ajuta. Pot parea sume mici, dar, potentialul lor poate fi semnificativ.
Trebuie sã alegeti o singurã organizatie neguvernamentalã!!
Alocarea a 2% nu este o obligatie! Este un drept si o optiune care aratã dorinta de a-i ajuta pe altii, de a decide ce se intampla cu impozitele noastre!
Aceasta suma va invitam s-o directionati pentru sponsorizarea Asociatiei P.A.V.E.L., ale carei activitati aveti ocazia sa le aflati din acest site.
Lupta cu maladia numita cancer este una de uzura si doar cei care o duc zi de zi stiu cat de grea este.
In marinimia dumneavoastra aveti acum ocazia sa va alaturati noua si va asiguram ca banii dumneavoastra vor fi utilizati pentru ajutorarea celor napastuiti.
Astfel:
- ii ajutati pe cei suferinzi;
- va implicati in viata comunitatii;
- va exprimati un drept democratic;
- luati decizii privind fondurile din bugetul statului; 
- va simtiti util si implicat într-o cauza care merita;
 
Ce trebuie sa faceti ? 
Completezi Formularul 230 (Declaratia de venit global): « Cerere privind destinatia sumei reprezentand pana la 2 % din impozitul anual » cu datele tale de identificare si cu datele noastre. Cititi si Instructiunile de utilizare ale acestor formulare. 
Daca obtineti, pe langa salarii si alte venituri, veti completa Formularul 200 - Declaratie speciala privind veniturile realizate in anul 2006, la toate capitolele aferente tipului de venit obtinut, inclusiv capitolul III, Destinatia sumei reprezentand 2% din impozitul pe venitul anual datorat. 
Nu va faceti probleme daca atunci nu cunoasteti suma corespunzatoare a 2% din impozit. Va fi calculata de catre organele fiscale.

La destinatia fondurilor veti trece:

- Denumire organizatie neguvernamentalã : Asociatia P.A.V.E.L.
- Adresa:  Sos. Mihai Bravu 311 - 313, Bl. SB 1, Sc. 1, Ap. 1, Sector 3, Bucuresti
- Cod de identificare fiscala : 8956076
- Cont Bancar (IBAN) : RO81 BPOS 7100 3031 332R OL01 ,  BANC POST S.A., sucursala TITAN, sector 3, Bucuresti 

Acest formular trebuie depus anual pânã la data de 15 mai. Se depune direct la registratura organului fiscal în raza cãruia aveti domiciliul fiscal sau prin scrisoare recomandatã cu confirmare de primire.
Sectorul de afaceri si mass media pot sprijni aceasta campanie , informand angajatii de aceasta oportunitate, scriind despre aceasta prevedere sau oferind spatiu publicitar pentru materialele campaniei (afis, pliante, spot TV si radio).
Acum, PENTRU CA STII, POTI SA AJUTI!  

Alt mod de-a ajuta: donatiile sau sponsorizarile in bani sau bunuri.
Donatiile in bani catre Asociatia P.A.V.E.L., pentru sustinerea proiectelor desfasurate de aceasta, se pot face:

Din Romania:
 - in contul Asociatiei P.A.V.E.L., deschis la BANC POST S.A., sucursala TITAN, sector 3, Bucuresti, Romania.

 Conturi curente:
   RON:     RO81 BPOS 7100 3031 332R OL01 
   USD:     RO92 BPOS 7100 3031 332U SD01 
   EURO:   RO48 BPOS 7100 3031 332E UR01 

Cod fiscal:  8956076

Din strainatate: 
Account holder: Association P.A.V.E.L.
Name of bank: BANCPOST S.A., branch TITAN
Address bank: Str. Tina Petre 5, Sector 3, Bucharest, Romania
IBAN account: RO48 BPOS 7100 3031 332E UR01
Bank account:   4871003031332EUR01
SWIFT/sorting code/aba/chips:   BPOSROBU
sau - on line, puteti dona pe site-ul nostru:  www.active.com/donate/asociatiaPAVEL 
Ziua Internationala a Copilului cu Cancer

15 februarie 2009

Pe 15 ianuarie 2002, parinti din toata lumea  s-au unit pentru intaia oara pentru o cauza comuna, aceea de a ajuta ca toti copiii bolnavi de cancer sa primeasca cel mai bun tratament si ingrijire.
Incepand cu 2003, ICCCPO ('Confederatia Internationala a Organizatiilor Parintilor cu Copii Bolnavi de Cancer', confederatie la care Asociatia P.A.V.E.L. s-a afiliat din 1998) a declarat 15 februarie ca fiind Ziua Internationala a Copilului cu Cancer.
ICCCPO reprezinta parintii si familiile copiilor cu cancer din 60 de tari ale lumii (in total 100 de organizatii de parinti, membre a ICCCPO).

Scopul acestei zile este:
  -  sa atraga atentia asupra celor 250.000 de copii cu cancer de pretutindeni, depistati în fiecare an, din care doar 20% primesc tratamentul adecvat;
  -  informarea publicului despre cancerul la copii;
  -  organizarea de evenimente de strangere de fonduri pentru organizatiile de parinti cu copii bolnavi de cancer
pentru a-si finanta programele la nivel local;
  -  sa promoveze proiectele si activitatile desfasurate de organizatiile de parinti cu copii bolnavi de cancer, locale;

Cancerul la copii este mai rar decat la adulti.
Depistat la timp si tratat corect, cancerul la copii raspunde mult mai bine la tratament decat la adulti.
In fiecare an, mai mult de 160.000 de copii din intreaga lume sunt diagnosticati cu cancer si aproximativ, 90.000 mor din cauza cancerului.
La sfârşitul anului 2005 în România erau înregistraţi 354,572de bolnavi cu cancer din care 4,467 de copii cu vârste de la 0 la 14 ani. Sunt cca. 55,000 de noi pacienti cu cancer diagnosticaţi în fiecare an (incidenţa fiind de 252 la 100,000 de locuitori), din care 165 au vârsta sub 14 ani.
In Romania, rata medie de vindecare a acestor copii bolnavi este de circa 30 - 60%, in functie de specificul bolii.

Asociaţia P.A.V.E.L este singura organizaţie de parinti cu copii bolnavi din cancer, din Romania şi una din puţinele organizaţii neguvernamentale si non-profit din ţară, care lucrează pentru pacienţii cu cancer; asociatia se implica în sprijinirea familiilor copiilor cu cancer care primesc tratament medical în Bucureşti (3 clinici de oncologie şi hematologie pediatrică ce tratează copii şi adolescenţi din toată România) si speram ca in viitor, sa oferim ajutor si alte zone ale tarii.Bugetul sanatatii va creste cu 1 miliard euro       
1Duminică, 30 Septembrie 2007 

“Bugetul sanatatii va creste in 2008 cu 1 miliard de euro” promite Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii.
Vasile Ciurchea, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate a declarat ca fondul national al asigurarilor de sanatate din 2008 va creste cu 29%.

“Cresterea propriu zisa este mai mare daca luam in calcul banii alocati de Ministerul Sanatatii programelor”, a precizat Ciurchea.
Nicolaescu le-a promis medicilor de familie dublarea veniturilor in 2008

Vom dubla veniturile medicilor de familie. Vom avea spitale dotate la standarde internationale. Continua licitatiile pentru achizitionarea aparaturii de inalta performanta. Pentru prima data in România, am pus la punct un program de laparoscopie caruia i-am asigurat deja finantarea”, a precizat ministrul Sanatatii.

Nicolaescu a mai spus ca bugetul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate s-a majorat cu 600 milioane RON. “Fata de 2004 si 2005, fondurile alocate de CNAS pentru finantarea asistentei medicale primare, asistentei medicale de specialitate in ambulatoriu, serviciilor medicale acordate de spital si programelor nationale de sanatate s-au dublat. Acest lucru a insemnat ca a fost largit accesul populatiei la serviciile medicale”, a continuat ministrul Sanatatii.

Examene de rezidentia regionale

Fondurile pentru asistenta medicala primara si-a dublat fondurile. Accesul pacientilor la medicamente a crescut si din cauza scaderii pretului la medicamente. Ministerul Sanatatii a preluat finantarea salariilor rezidentilor, le-a marit salariul cu 40%. Reforma este prezenta in sistem. in ciuda cârcotasilor si a feudalilor, sistemul trebuie sa se reformeze”, a continuat Nicolaescu.

Ministrul Sanatatii a mai spus ca examenele de rezidentiat vor fi organizate pe centre regionale. “Vor fi examene nationale insa organizate pe regiuni. Vom aloca locuri pentru rezidenti pe post pentru a avea medici si in localitatile cu deficit”, a adaugat Nicolaescu.

Ministrul Sanatatii a mai anuntat ca serviciile medicale de urgenta vor fi finantate integral din bugetul MSP si vor fi gratuite pentru toti cetatenii si va fi introdus pachetul de servicii medicale pentru toti cetatenii.

Vasile Ciurchea a mentionat ca pachetul de servicii minimal de servicii medicale este in mare parte gata. “Ramane sa stabilim care va fi nivelul de compensare. Trebuie gasita o solutie si eficienta si economica. Si in tarile dezvoltate, pachetul a fost schimbat des. Modalitatea de acordare se va schimba dupa un timp si in functie de evolutia sistemului, corelata cu resursele umane”, a precizat presedintele CNAS.
Sursa: MedicalNet.roDepistati din timp cancerul la copii!
2 Noiembrie 2007
Ramona Samoila

Mergeti la pediatru cand copilul are dureri de oase, de cap sau daca scade in greutate. 

Cu cat diagnosticul de cancer este pus mai repede, cu atat sansele ca un copil sa se vindece sunt mai mari. Specialistii va avertizeaza sa mergeti cu micutul la pediatru daca observati ca are un ochi mai rosu, dureri de oase, sangerari nazale sau daca scade in greutate.

Starile persistente de voma dimineata, insotite de dureri de cap, umflaturi in abdomen, gat, piept, pelvis sau la subsuoara arata, de asemenea, ca micutul are nevoie de un consult.

Un examen clinic nu este suficient. Copilul trebuie sa faca teste si analize mai ample, precum ecografie si hemograma. La fel de important este ca parintii care au copii bolnavi sa urmareasca cu strictete recomandarile medicilor competenti. Tratamentele alternative nu dau rezultate in cazul cancerului”, explica Eugen Gruber, pediatru cu specializare in Oncopediatrie la Institutul Oncologic din Capitala.  

De ce apare boala la copii

Factorii genetici sunt principalii responsabili de aparitia cancerului la copii. „In fiecare persoana exista proto-oncogene tinute in faza neactiva de catre genele inhibitoare. Cat timp acest mecanism este in armonie perfecta, organismul ramane sanatos. Infectiile virale, substantele din tigari, nitritii sau cloratii pot rupe acest echilibru, afectand de la caz la caz oasele, creierul etc.”, mai spune Eugen Gruber. Infectiile pe care micutii le fac pana merg la scoala le stimuleaza imunitatea.

Alimentatia ii imbolnaveste pe adulti

Un studiu dat publicitatii ieri arata ca la adulti, in schimb, exista o foarte mare legatura intre aparitia cancerului, alimentatie si greutate. Chiar si putine kilograme in plus fata de greutatea normala pot cauza cancer de san, pancreas sau colon.

Concluzia apartine cercetatorilor de la World Cancer Research Center Fund si ia in calcul mai mult de 7.000 de studii. Medicii  recomanda evitarea consumului de sunca, bacon, salam sau carnuri conservate prin afumare sau sarare, a bauturilor dulci si a produselor tip junk food.

POVESTILE INGERILOR

Diagnosticata tarziu cu cancer la ochi

Alexandra are 7 ani, este din Ploiesti, iar medicii i-au depistat cancer la un ochi. „La un moment dat, Alexandra nu a mai vazut si am mers cu ea la control. Medicii mi-au spus ca problema era veche de un an”, povesteste mama fetitei.

Operatia a avut loc in luna ianuarie, anul trecut, iar acum Alexandra face ultima cura de citostatice. Familia Alexandrei a cheltuit pana acum in jur de 2.000 de euro pe analize si drumuri. Numarul de telefon unde poate fi contactata mama Alexandrei este 0720.411.570.

PROMISIUNI

„Vom da mai multi bani pentru oncologie”

Ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, a anuntat ieri ca bolnavii de cancer vor beneficia incepand de anul viitor de tratamente mai bune si de aparate mai performante: „Vom finanta in cadrul programului national de oncologie un plan care sa permita dezvoltarea centrelor de radioterapie si a calitatii serviciilor”.

Lipsa medicamentelor necesare bolnavilor de cancer (atat la copii, cat si la adulti) este pusa de ministru in responsabilitatea managerilor de spitale. „Am incercat sa verific la doua spitale din Bucuresti si mi-au spus ca nu s-au putut organiza licitatii din lipsa participantilor si pentru ca s-au facut contestatii”, a mai declarat Eugen Nicolaescu.

Ministrul a prezentat ieri si o noua statistica: in anul 2005 erau peste 350.000 de cazuri de cancer in toata tara, dintre care copii pana la 14 ani - 4.467. In fiecare an, se inregistreaza peste 55.000 de cazuri noi, la copii si adulti.

Ajutor pentru spitalele care ingrijesc copiii

Micutii bolnavi de cancer au nevoi minore care le-ar putea face viata mai usoara. La Institutul Oncologic din Bucuresti copiilor le-ar fi foarte utile stative si pompe pentru perfuzii, suporturi pentru sapun lichid, dar si servetele de unica folosinta. In plus, copiii au nevoie zilnic de fructe si legume, dar si de carti cu povesti.

Cei care pot ajuta cu bani pot folosi contul Asociatiei Pavel, a parintilor care au copii bolnavi, deschis la Banc Post, sucursala Titan, Bucuresti: RO81 BPOS 7100 3031 332R OL01 - in lei si RO48 BPOS 7100 3031 332E UR01 - in euro. La Spitalul „Marie Curie” ar fi mare nevoie de televizoare pentru micuti, dar si de stative pentru perfuziile cu citostatice. „Aceste stative le permit sa se miste atunci cand fac tratamentul”, explica medicii.
http://www.evz.ro/article.php?artid=329063


Ne condamnam copiii la moarte
31 Octombrie 2007
Ramona Samoila

Ingeri in purgatoriul cancerului: loviti de lipsurile din sistemul de sanatate, dar si de lipsa de timp a parintilor. Sansele de supravietuire a copiilor scad din cauza lipsurilor sistemului de sanatate.  

Numerosi cititori impresionati de drama copiilor bolnavi de cancer prezentati ieri in articolul „Celelalte 10.000 de Teodore” s-au oferit sa-i sprijine pe acestia.

Asta nu rezolva insa problemele de fond ale sistemului de sanatate. Jumatate dintre copiii diagnosticati cu cancer pierd lupta din cauza diverselor capcane: micutii nu au acces la medicamente potrivite si la timp, iar drumul pana la stabilirea diagnosticului este foarte lung.

Nu avem citostatice bune. In 1993 a fost retras de pe piata primul dintre cele trei citostatice care ar fi crescut cu mult sansele de supravietuire a micutilor bolnavi de cancer.

„In 1993 nu am mai putut folosi medicamentul procarbazina. In 1996 a fost retras daunoblastinul, iar in anul 2000 a disparut si dactinomicina. Toate trei erau citostatice ieftine si se foloseau in toate sectiile de oncopediatrie din tara. Acum suntem constransi sa facem tratamente cu inlocuitori”, afirma Eugen Gruber, medic pediatru cu specializare in oncopediatrie la Institutul Oncologic din Capitala. In multe cazuri, parintii cumpara medicamentele din tarile occidentale.

Diagnosticul se pune tarziu. „Parintii nu au timp pentru copii, unii fiind plecati sa munceasca in strainatate, si nu vad simptomele. Pe de alta parte, boala se manifesta prin semne nespecifice: copilul nu mai mananca, este apatic, nu se mai joaca, il doare piciorul sau schioapata, in functie de tipul de cancer”, mai spune Eugen Gruber.

De regula, parintii merg cu copilul la medicul de familie, caruia ii este aproape imposibil sa puna un diagnostic de cancer. De la medicul de familie, copilul este trimis la pediatrie, unde se poate stabili suspiciunea de cancer. De multe ori, copiilor diagnosticati cu cancer la os le este amputat membrul afectat. Ca sa nu se mai ajunga aici, ar fi nevoie de proteze interne.

Nu avem suficienta aparatura. Accesul gratuit la examenul imagistic este o alta cauza a dramelor copiilor bolnavi de cancer. Multi micuti sunt pusi pe liste de asteptare. La toate acestea se adauga si numarul insuficient de specialisti in oncopediatrie si de asistente.

Lipsurile sistemului fac sa nu se stie foarte exact nici numarul acestor copii. Statisticile puse la dispozitie de Ministerului Sanatatii arata ca, anual, sunt internati in spitale pentru tratamente peste 10.000 de copii. Dintre acestia este posibil ca unii sa fie internati si de doua ori. Nu se stie insa cati.
http://www.evz.ro/article.php?artid=328869


Legislatia in vigoare in domeniul cercetarii celulelor stem


Situatia din SUA este diferita de cea din Europa. Exista o distinctie clara intre sectorul public si cel privat. Din 1995, Congresul SUA a adoptat anual o dispozitie in Legea acordarii de credite pentru interzicerea finantarii publice pentru cercetarea embrionara. Astfel, Institutele Nationale de Sanatate nu pot efectua cercetare embrionara, care, in absenta legislatiei, ramane libera si necontrolata in sectorul privat.
Irina Zaharia,
MD, MSPH

Legislatia SUA

Noile descoperiri privind cultura celulelor suse umane din 1998 au dus la redeschiderea dezbaterii. Comitetul National de Consiliere pentru Bioetica a emis un raport in septembrie 1999; audierea a avut loc in 1999 si 2000 in fata comitetelor competente ale Congresului SUA, iar in final administratia Clinton a propus ca, in anumite conditii, sa se permita finantarea cercetarii pentru cultura si studiul celulelor suse embrionare umane. Noile linii directoare ale Institutului National de Sanatate au fost publicate in august 2000 si prevad ca cercetarea celulelor suse embrionare umane poate fi finantata public daca sunt respectate doua conditii. Prima, celulele trebuie luate de la embrioni supranumerari congelati, din clinici de fertilitate, care sunt deja destinati eliminarii; a doua, fondurile federale nu pot fi utilizate pentru a distruge embrioni in vederea obtinerii de celule; cercetatorii finantati de sectorul privat vor avea obligatia de a le da mai departe oamenilor de stiinta sprijiniti la nivel federal.

Senatul SUA a redus restrictiile cu privire la cercetarea cu fonduri guvernamentale. Dezbaterile pro si contra sunt foarte puternice si nici o parte nu lasa loc de compromis. Presedintele G.W. Bush se plaseaza de partea celor contra si a caracterizat cercetarea embrionara cu celule stem ca fiind "œo luare de viata inocenta", chiar daca celulele stem proveneau de la embrioni in plus, obtinuti in urma fertilizarii in vitro. El sustine ca fiecare embrion este "œo viata umana unica care are demnitatea ei si de asemenea are o valoare inestimabila"[1].

Situatia juridica din statele membre ale Uniunii Europene

La nivel national, cercetarea celulelor suse nu este reglementata ca atare. in ceea ce priveste cercetarea celulelor suse embrionare, este necesar sa ne referim la legislatia[2] generala privind cercetarea embrionara. Astfel, situatia din statele membre este variata. Irlanda este singura tara din UE a carei Constitutie afirma dreptul la viata al "œnenascutilor" si faptul ca acest drept este egal cu cel al mamei.

In unele state membre nu exista legislatie privind cercetarea embrionara. Acesta este cazul Belgiei si Olandei, unde se desfasoara totusi cercetarea embrionara. in Portugalia totusi, in absenta legislatiei, nu pare a se fi desfasurat nici o cercetare embrionara (doar cu celule stem adulte). Acesta pare a fi si cazul Italiei, desi tehnicile de reproducere artificiala sunt foarte practicate.

Acolo unde cercetarea embrionara este reglementata, legislatia fie interzice orice tip de astfel de cercetare (Austria, Germania), fie autorizeaza aceasta cercetare in conditii precizate (Finlanda, Spania, Suedia si Regatul Unit). in Franta, unde cercetarea embrionara inca este interzisa, legea autorizeaza "œstudiul embrionilor fara a le prejudicia integritatea", precum si diagnosticul anterior implantului. in unele tari, Curtile Constitutionale s-au ocupat de utilizarea embrionilor umani (sentinta Curtii Constitutionale din Franta din 27 iulie 1994 privind bioetica si sentinta Curtii Constitutionale din Spania de la 10 iulie 1999 cu privire la legislatia privind tehnicile de reproducere umana asistata).

Situatia juridica din multe tari europene este inca pe cale de reglementare. Se elaboreaza noi proiecte legislative, in principal ca reactie la provocarea cercetarii clinice a celulelor suse. in unele tari se elaboreaza proiecte legislative care sa permita cercetarea celulelor suse provenite de la embrionii supranumerari dupa fertilizarea in vitro (Olanda). in alte tari, proiectele legislative prevad posibilitatea crearii de embrioni prin transfer nuclear, in scopul unic al cercetarii celulelor suse. Acesta este cazul Belgiei si Regatului Unit (in Regatul Unit, legislatia a permis crearea de embrioni in scopul cercetarii, dar numai in legatura cu tratarea infertilitatii, contraceptiei sau evitarii unor boli genetice). in Franta, legislatia inca este in curs de elaborare. La nivelul Consiliului Europei, Conventia privind drepturile omului si biomedicina, semnata la Oviedo in 1997, stabileste, la articolul 18, ca fiecare tara trebuie sa decida daca autorizeaza sau nu cercetarea embrionara.

Fiecare tara are doar obligatia de a respecta doua conditii: "sa asigure protectia adecvata a embrionului", adica sa adopte o legislatie care stabileste conditiile si limitele acestei cercetari; si sa interzica "œcrearea de embrioni umani in scopuri de cercetare". Conventia este obligatorie numai pentru statele care au ratificat-o. in Uniunea Europeana, pana in prezent doar trei tari au incheiat procedura, iar altele sunt pe cale sa o incheie.

La nivel UE, desi nu exista competenta legislativa care sa reglementeze cercetarea, unele directive fac aluzie la utilizarea cercetarii embrionare. De exemplu, Directiva 9"¢/44/CE privind protectia juridica a inventiilor biotehnologice (brevetari legate de viata) stipuleaza ca "procesele pentru clonarea de fiinte umane" si "utilizarea embrionilor umani in scopuri industriale sau comerciale" - "sunt considerate nebrevetabile". Directiva 98/79/CE privind dispozitivele medicale de diagnosticare (inclusiv utilizarea de tesuturi umane) prevede ca "indepartarea, colectarea si utilizarea de tesuturi, celule si substante de origine umana sunt guvernate, in raport cu etica, de principiile din Conventia Consiliului Europei pentru protectia drepturilor si demnitatii umane cu privire la aplicarea biologiei si medicinei si de orice regulamente ale statelor membre in aceasta privinta". La acelasi nivel, Carta Drepturilor Fundamentale ale UE aprobata de Consiliul European de la Biarritz, Franta, la 14 octombrie 2000, interzice diferite tipuri de practici care pot fi legate de cercetarea embrionara, si anume "practicile eugenice, in special cele al caror scop este selectia de persoane" si "clonarea reproductiva a fiintelor umane".

Legislatia din Romania

Istoria transplantului romanesc incepe din 1980, o data cu primul transplant renal efectuat la Spitalul Fundeni de prof. dr. Eugen Proca, urmat la scurt timp de cel dintai transplant renal de la donator decedat, realizat la Timisoara de prof. dr. Petru Dragan. Etapa moderna va demara insa abia dupa decembrie 1989, primele repere fiind considerate: anul 1993 - cand se infiinteaza programul de transplant renal din centrul universitar Cluj-Napoca, condus de prof. dr. Mihai Lucan, actualul director al Institutului de Urologie si Transplant Renal. in 1997, prof. dr. Ionel Sinescu demareaza programul de transplant renal cu rinichi de la donatori aflati in moarte cerebrala, la Institutul Clinic Fundeni. Doi ani mai tarziu ia nastere programul de transplant cardiac, dr. serban Bradisteanu reusind primul transplant de inima din tara noastra. Pacientul Paul Corjauteanu se bucura in prezent de viata, alaturi de sotia si copilul sau. Anul 2000 reprezinta un moment de reusita in transplantul hepatic, prof. dr. Irinel Popescu realizand cu succes primul transplant hepatic la Institutul Clinic Fundeni. Prof. dr. Irinel Popescu este discipolul savantului american Thomas Starzl, pe care l-a cunoscut in 1991, cu ocazia efectuarii unui stagiu in clinica de la Pittsburgh, care a reprezentat in anii "™80-"™90 un fel de Mecca a transplantului american si mondial. in 2004, prof. dr. Mihai Lucan reuseste cel dintai transplant de pancreas si apoi transplantul asociat rinichi-pancreas. in Romania, primul transplant de celule stem in cardiologie ii apartine profesorului Virgil Paunescu (Timisoara - 2004), iar un an mai tarziu, prof. Irinel Popescu realizeaza primul transplant de celule stem in hepatologie. Tot in tara noastra, primul transplant de os si tendon a fost efectuat de prof. dr. Andrei Firica, in 1997.

Pana in prezent, in Romania s-au efectuat peste 1.300 de transplanturi renale, aproximativ 100 de transplanturi hepatice, 30 de transplanturi de inima. in anul 1997 a fost infiintata Asociatia profesionala "œRomtransplant"�. Agentia Nationala de Transplant a fost infiintata in 2006, iar in 2007 a primit un numar de posturi si buget propriu. Se poate spune ca incepand din acest an sistemul de transplant din Romania indeplineste conditiile pentru a fi considerat cu adevarat european: legislatie adecvata, registru national de transplant, agentie nationala, program de finantare. in toamna anului trecut, o echipa coordonata de prof. univ. dr. Irinel Popescu a realizat, la Institutul Clinic Fundeni, pentru prima data in Romania, un transplant de celule stem in cazul unei afectiuni hepatice. Pacienta, in varsta de 46 de ani, a fost diagnosticata, in 2001, cu ciroza hepatica HVB Child B, cu ascita moderata si episoade repetate de encefalopatie, investigatiile suplimentare relevind prezenta unui nodul de hepatom de 5 cm, care a fost ulterior chimioembolizat. Celulele stem introduse in artera hepatica a pacientei au fost preparate la Universitatea Cambridge din Marea Britanie, din sangele bolnavei.

Prevederile titlului VI din legea 14/2006 - Legea Sanatatii Publice - transpun Directiva 23/2004/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 31 martie 2004 asupra stabilirii standardelor de calitate si siguranta asupra donarii, procurarii, testarii, procesarii, conservarii, depozitarii si distribuirii tesuturilor si celulelor umane. Legea prevede, pe langa toate acestea, si urmatoarele sanctiuni:

"Prelevarea sau transplanul de organe si/sau tesuturi si/sau celule de origine umana fara consimtamant dat in conditiile prezentului titlu constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 5 la 7 ani (L. 14/ 2006, cap. VI, art. 155).

"Fapta persoanei care a dispus sau a efectuat prelevarea atunci cand prin aceasta se compromite o autopsie medico- legala, solicitata in conditiile legii, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 3 ani (L. 14/ 2006, cap. VI, art. 156).

In continuare, art. 157 din aceeasi lege prevede:

(1) Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 5 ani fapta persoanei de a dona organe si/sau tesuturi si/sau celule de origine umana, in scopul obtinerii de foloase materiale sau de alta natura, pentru sine sau pentru altul.

(2) Determinarea cu rea-credinta sau constrangerea unei persoane sa doneze organe si/sau tesuturi si/sau celule de origine umana constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 10 ani.

(3) Publicitatea in folosul unei persoane, in scopul obtinerii de organe si/sau tesuturi si/sau celule de origine umana, precum si publicarea sau mediatizarea unor anunturi privind donarea de organe si/sau tesuturi si/sau celule umane in scopul obtinerii unor avantaje materiale sau de alta natura pentru sine, familie ori terte persoane fizice sau juridice constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani.

Pana anul trecut erau in vigoare urmatoarele legi: Legea nr. 2/199"¢ privind prelevarea si transplantul de tesuturi si organe umane, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 8 din 13 ianuarie 1998, cu modificarile ulterioare, si art. 17 alin. (3), art. 21, 23 si 25 din Legea nr. 104/2003 privind manipularea cadavrelor umane si prelevarea organelor si tesuturilor de la cadavre in vederea transplantului, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 222 din 3 aprilie 2003, cu modificarile si completarile ulterioare.

Note:
1. "Remarks by President George W. Bush on Stem Cell Research," as made available by the White House Press Office, August 9, 2006.
2. Miller F.G., Rosenstein D.L. The Therapeutic Orientation to Clinical Trials, N Engl J Med. 2003; 348:1383-86.
http://farmacist.pulsmedia.ro/article--Consultanta-Legislatia_in_vigoare_in_domeniul_cercetarii_celulelor_stem--3961.html


DUPA CE ANI DE ZILE A SPUS PACIENTILOR CA CHIMIOTERAPIA ESTE SINGURA CALE PENTRU A INCERCA (CUVANTUL CHEIE E A INCERCA !) SA SE ELIMINE  CANCERUL, JOHN HOPKINS S-A HOTARAT SA PREZINTE SI CALEA ALTERNATIVA DE TRATAMENT A MALADIEI.

Noutati in tratamentul cancerului de la John Hopkins:

1. Cu totii avem celule canceroase in corp.
Aceste celule nu apar, insa, la testele standard daca nu sunt in numar de miliarde. Cand doctorii spun bolnavilor ca nu mai exista celule canceroase in corpul lor dupa tratamentele efectuate, inseamna doar ca testele sunt incapabile sa le masoare deoarece nu mai sunt in numar detectabil.

2. Celulele canceroase apar in corp de 6 pana la 10 ori in timpul vietii unui om.

3. Cand sistemul nostru imunitar este puternic, celulele canceroase sunt distruse si astfel este impiedicata multiplicarea lor si formarea de tumori.

4. Cand este diagnosticat cancerul, inseamna ca persoana respectiva are deficiente nutritionale multiple. Aceste deficiente pot sa apara din cauze genetice, a noxelor din mediul inconjurator, a alimentatiei si stilului de viata gresite.

5. Pentru a preintampina deficitele nutritionale multiple, este necesara schimbarea dietei si administrarea de suplimente nutritive, ceea ce va duce la intarirea sistemului imunitar.

6. Chimioterapia presupune "otravirea" celulelor canceroase cu rata mare de crestere, dar astfel sunt distruse si celulele sanatoase cu crestere rapida din maduva spinarii , tractul gastro -intestinal, etc, iar organe importante, cum ar fi ficatul, rinichii, inima, sau plamanii pot fi iremediabil afectate.

7. Radioterapia distruge celulele canceroase, dar, in acelasi timp, arde, cicatrizeaza si distruge celule, tesuturi si organe sanatoase.

8. Chimioterapia si radioterapia vor reduce, la inceput, dimensiunea tumorilor. Folosirea indelungata a acestor tratamente nu va duce, insa, la distrugerea definitiva a lor.

9. Cand in corp se acumuleaza prea multe "deseuri" toxice rezultate in urma chimio- si  radioterapiei, sintemul imunitar este fie compromis, fie distrus, iar pacientul poate muri din cauza unor infectii banale si a complicatiilor lor.

10. Chimioterapia si terapia cu radiatii pot favoriza mutatii genetice in celulele canceroase care le fac foarte rezistente la tratament, si greu de distrus.
Interventiile chirurgicale pot determina diseminarea ( imprastierea ) celulelor  canceroase la alte organe (metastaze).

11. O metoda foarte buna de lupta impotriva celulelor canceroase este de a le infometa,  adica a se evita alimentele de care acestea au nevoie pentru a se multiplica.

CELULELE CANCEROASE SE DEZVOLTA CU:

a. ZAHAR
Eliminad din alimentatie zaharul, se elimina, astfel, una din cele mai importante surse de
 hrana a celulelor canceroase. Inlocuitorii de zahar, indulcitorii sintetici cum ar fi zaharina, sau alte produse ( Nutrasweet, Equal, Spoonful, etc ), au ca baza aspartamul ( E
951), o substanta chimica daunatoare. Un inlocuitor natural al zaharului ar fi
mierea de albine si melasa, dar in cantitati moderate. Sarea de bucatarie contine adaosuri
 chimice pentru a avea culoarea alba. Alternativa ar fi sarea de mare .

b. LAPTELE SI PRODUSELE LACTATE
Laptele favorizeaza productia de mucus in corp,in special la nivelul tractului gastro -
 intestinal. Cancerul este hranit de acest mucus. Renuntand la lapte si produsele derivate, si consumand lapte de soia neindulcit, celulele canceroase "mor" de foame.

c. PH ACID
Celulele canceroase "infloresc" in mediu acid. O alimentatie preponderent carnivora induce un pH acid in corp, si ar fi mai bine sa se consume peste si pasare in cantitati mici, decat carne de vita sau porc. Carnea mai poate contine substante administrate animalelor: antibiotice, hormoni de crestere si paraziti, ce dauneaza, in special persoanelor cu cancer.

d. O dieta bazata 80 % pe legume proaspete consumate ca atare sau sub forma de suc, grau integral, seminte, nuci, si fructe schimba pH-ul corpului in alcalin. 20 % din alimentatie poate fi din alimente gatite, inclusiv fasole boabe. Sucurile proaspete din legume asigura necesarul de enzime digestive, usor absorbabile, care ajung la nivel celular in 15 minute de la consumare, si care hranesc si favorizeaza cresterea de celule sanatoase. Este bine sa se consume sucuri proaspete de 2-3 ori pe zi.
Enzimele sunt distruse la 4o grade Celsius .

e. Evitati cafeaua, ceaiul si ciocolata ce pot contine cantitati mari de cofeina. Ceaiul verde este o alternativa foarte buna, avand si proprietati anti- canceroase. Cea mai buna bautura este APA -purificata sau filtrata pentru a fi, astfel, eliminate toxinele sau metalele grele. Apa distilata este acida, deci evitati-o !

12. Proteinele din carne sunt dificil de digerat si necesita o cantitate mare de enzime digestive.
Carnea nedigerata ramane in interiorul intestinului, intra in putrefactie, si se creste, astfel, cantitatea de reziduuri toxice din corp.

13. Celulele canceroase sunt acoperite de un perete gros de proteine. Renuntarea la carne sau reducerea ei in alimentatie duce la eliberarea de cantitati din ce in ce mai mari de enzime; acestea ataca proteinele din peretele celular, si permit, astfel, celulelor specializate sa distruga aceste celule canceroase .

14. Unele suplimente nutritive ajuta la intarirea sistemului imunitar, cum ar fi: IP6 (inozitolul sau vitamina B9, continut de taratele de grau, seminte, nuci - n.tr.), Essiac (ESSIAC este o formula din plante ce a fost utilizata din anul 1922 de o sora medicala din Canada numita Rene Caisse pentru a ajuta pacienti cu afectiuni grave. Cele opt plante din reteta originala sunt: ciuline sfant, radacina de brusture, laminaria, trifoi rosu, ulm cu coaja neteda, radacina de revent turcesc, nasturel, macris marunt), antioxidanti, vitamine, minerale, etc., toate stimuland imunitatea sa lupte si sa distruga celulele canceroase. Alte suplimente cum ar fi vitamina E produc apoptoza sau moartea programata a celulelor, metoda naturala a corpului de a scapa de celulele bolnave, nedorite, si inutile.

15. Cancerul este o boala a mintii, corpului, si spiritului. Gandirea pozitiva si o fire activa ajuta pe cel care lupta cu cancerul sa supravietuiasca.
Furia, neiertarea si amaraciunea "construiesc" un mediu stresant si acid in corp. Trebuie sa invatam sa avem un spirit iubitor si iertator, sa ne relaxam si sa ne bucuram de viata !

16. Celulele canceroase nu se pot dezvolta in prezenta oxigenului. Facand exercitii fizice  zilnice si de respiratie, oxigenul ajunge adanc, la nivel celular. Terapia cu oxigen este foarte importanta pentru distrugerea celulelor canceroase .

ATENTIE

1. Nu introduceti recipienti de plastic in cuptorul cu microunde.
2. Nu congelati apa.
3. Nu puneti in microunde recipiente cu capace de plastic.

Dioxina este o substanta ce provoaca cancer, in special la sani. Este extrem de toxica pentru celulele corpului. Dioxina este eliberata din plasticul sticlelor cu apa introduse la  congelator.
Recent, Dr. Edward Fujimoto, manager al programului de sanatate din cadrul Castle Hospital, a vorbit, in cadrul unei emisiuni TV, despre pericolele care pandesc sanatatea.
A vorbit despre dioxina si raul pe care il poate face. Sa nu se incalzeasca mancarea la cuptorul cu microunde in vase de plastic. Este vorba, mai ales, de mancarea ce contine grasime. Profesorul a spus ca combinatia dintre grasime, temperaturi mari si plastic elibereaza in mancare dioxina, care ajunge, in cele din urma, in celulele noastre.
A recomandat, in schimb, folosirea de vase de sticla sau ceramica pentru a incalzi mancarea. Se obtin aceleasi rezultate, dar fara dioxina.
Hartia nu e daunatoare, dar nu se stie ce mai contine ea. Profesorul a amintit ca multe fast food-uri au renuntat la recipienti din spuma poliuretanica,  folosind hartia. Aparitia  dioxinei a fost motivul.
S-a subliniat ca acelasi efect negativ il are si acoperirea vaselor cu capace de plastic in vederea gatirii mancarii in cuptorul cu microunde.
Este indicat folosirea unui servet de hartie.


                                       PROIECTUL EUROPEAN ORPHANET

Bolile rare (cu prevalenþa sub 1 la 2000) sunt numeroase (peste 3500) si variate, afectând 5 – 10 % din populatie (20 milioane în Europa, un milion în România); de aceea ele reprezintã o problemã majorã de sãnãtate publicã, recunoscutã oficial ca o prioritate de cãtre Comisia Europeanã.
Proiectul ORPHANET a fost initiat (1997) pornind de la o realitate: profesionistii din sãnãtate au cunostinte insuficiente  pentru a asigura un diagnostic, tratament si îngrijiri adecvate de calitate a bolilor rare; bolile rare sunt prea multe si variate, în fiecare tarã sunt prea putini experti iar resursele nationale sunt, firesc, insuficiente.
Obiectivele Proiectului ORPHANET sunt optimizarea folosirii informatiilor disponibile la nivel european pentru ameliorarea managementului bolilor rare, ajutorarea bolnavilor si dezvoltarea cercetãrilor din domeniul bolilor rare si medicamentelor orfane, folosite în tratamentul acestor boli.
ORPHANET a creat un portal european (www.orpha.net) accesibil gratuit, care oferã (în sase limbi) profesionistilor din sãnãtate, cercetãtorilor si bolnavilor date despre fiecare boalã rarã, unitãtile de diagnostic si testare din 36 de tãri, proiectele de cercetare, medicamentele orphane, grupurile de suport ale bolnavilor. Proiectul european ORPHANET este un exemplu de interdisciplinaritate, parteneriate multiple, cooperare internationalã (36 tãri).
Consiliul Europei (prin DG San Co) a recomandat ca la nivelul fiecãrui stat membru Proiectul ORPHANET sã fie sprijinit decizional, logistic si finaciar de cãtre Ministerul Sãnãtãtii, Colegiul Medicilor, alte Agentii guvernamentale, unitãtile medicale si sociale, inclusiv grupurile de suport, pentru culegerea si validarea datelor privind privind bolile rare cât si diseminarea informatiilor si rezultatelor.
România este reprezentatã (din 2004) în acest proiect de cãtre echipa ORPHANET - ROMANIA (de la UMF Iasi) condusã de prof. Dr. Mircea Covic si oficial recunoscutã de cãtre MS si CMR.
Proiectul Orphanet ofera informatii extrem de utile atat  pacientilor cat si grupurilor de suport.
Servicii utile pacientilor:
-         faciliteaza intelegerea bolii si implicatiilor acesteia – textele publicate pe site-ul www.orpha.net sau in enciclopedii sunt sintetice, elaborate intr-un limbaj adecvat si validate de experti internationali si organizatii de suport;
-         ofera informatii privind specialisti/ centre care au experienþa in diagnosticul si managementul bolii respective;
-         publica date despre medicamentele utilizate in tratamentul bolilor sau medicamente in curs de testare;
-         ofera posibilitatea de a participa la cercetare in domeniul respectiv, publicand informatii actualizate privind proiectele de cercetare aflate in cautare de voluntari;
-         incearca sa previna izolarea pacientului (avand in vadere raritatea bolii) oferind lista asociatiilor de suport (grupate pe tari sau boli); exista deasemenea o linie telefonica (franceza) la care pacientii lasa datele, ulterior fiind pusi in contact cu alte persoane cu aceeasi afectiune (pentru a impartasi informatii medicale sau alte lucruri relevante);
-         publica sub emblema Orhanews ultimele noutati despre descoperiri genetice, tratamente, organizarea de congrese sau modificari survenite in politica de sanatate.
Servicii utile grupurilor de support:
-         faciliteaza diseminarea informatiei – datele grupului de suport apar pe site-ul www.orpha.net devenind accesibile altor pacienti sau persoane interesate;
-         ajuta la identificarea de experti/ centre in virtutea unor posibile parteneriate ulterioare;
-         ofera acces la ultimele noutati stiintifice (descoperiri, tratamente aflate in testare, proiecte de cercetare, etc) prin intermediul Orphanews.

List of support groups
ROMANIA
http://www.orpha.net/consor/cgi-bin/ass_list_alpha.php?CntIso=RO&PHPSESSID=a8167fc4beeb78718db3982018e271ab
 
 ADOR) - Asociata Down Oradea Romania
 AH) - Asociatia Hemofilia
 APCSR-UNICUL SENS) - Asociatia Parintilor copiilor cu surdo-cecitate din Romania
 ARM) - Asociatia Romana de Mucoviscidoza
 ASMR) - Romanian Multiple Sclerosis Association
 B.A.C.H.) - Birou de Asistenta si Consiliere pentru Persoane cu Handicap - Asociatia Caritas Bucuresti
 HAND-ROM) - The Humanitarian Foundation Orientation and Integration Social HAND-ROM
 MG-Ro) - ASOCIATIA NATIONALA MIASTENIA GRAVIS ROMANIA
 OSC) - Organizatia Salvati Copii Filiala Timis
 RPWA) - Asociatia Prader Willi din Romania - Romanian Prader Willi Association
 SAPA) - Sindicatul Asistentul Personal AIUD
 Asociatia Williams Syndrome - pentru sprijinul persoanelor cu sindrom Williams din Romania
 Centrul de Informare pentru Boli Genetice Rare - Centre for Information about Rare Genetic Disorders
 Organizatia trebuie- Bacau 

Uitati- va si la: http://ec.europa.eu/health/ph_threats/non_com/rare_diseases_en.htm

Prof. Dr. Mircea COVIC,  IASI


Daniel David a contribuit la o metoda de reducere a efectelor adverse ale operatiilor de cancer de san
26/10/07
Un studiu la care a contribuit si Daniel David de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca a aratat ca hipnoza aplicata inaintea operatiilor de cancer de san a facut ca pacientii sa simta mai putina durere, sa aiba mai putine efecte adverse postoperatorii si a dus la scaderea costurilor de spitalizare. Articolul a fost publicat in una din cele mai importante reviste stiintifice din domeniul oncologiei (factor de impact 15,271).

http://www.medicaln ewstoday. com/articles/ 80992.php
http://www.medpaget oday.com/ PainManagement/ PainManagement/ tb/6523
http://www.cancer. org/docroot/ NWS/content/ NWS_1_1x_ Hypnosis_ May_Lower_ CostsSide_ Effects_of
_Breast_Surgery. asp
http://www.scienced aily.com/ releases/ 2007/08/07082817 5450.htm

Articolul original:
Guy H . Montgomery , Dana H . Bovbjerg , Julie B . Schnur , Daniel David , Alisan Goldfarb , Christina R. Weltz , Clyde Schechter , Joshua Graff-Zivin , Kristin Tatrow , Donald D . Price , Jeffrey H. Silverstein (2007). A randomized clinical trial of a brief hypnosis intervention to control side effects in breast surgery patients. Journal of the National Cancer Institute, 99, 1304-1312.
http://jnci. oxfordjournals. org/cgi/content/ abstract/ 99/17/1304

Posted by Razvan Florian
P.S. In China in unele clinici, cu acelasi scop,
in astfel de operatii se foloseste apucunctura .

 


Un nou website despre stiinta, pentru copii si tineri!
Dar si pentru cei mai mari!

In cadrul proiectului European Children' s Future University Network (ECFUN), finantat de UE a fost creat website-ul  http://www.ecfun.eu ,  pentru a raspunde intrebarilor copiilor despre stiinta, sperand astfel sa fie incurajati sa aprofundeze in scoala subiecte din sfera stiintei si chiar sa aleaga o cariera stiintifica. Site -ul este bogat in informatii diverse, avand inclusiv biografii a unor oameni de stiinta, abordate intr- o maniera placuta, accesibila.                                                            
                  

             
Website-ul Asociatiei P.A.V.E.L. a fost desemnat pentru premiul al doilea in cadrul competitiei "2007 Cancer on the Internet Award and Mention of Honour", organizata de Scoala Europeana de Oncologie si Compania Farmaceutica Novartis.
Premierea va avea loc in cadrul Conferintei "ESO Cancer on the Internet Observatory", la Barcelona, Spania, pe 23 septembrie.

                                                                            
 
   
    

                                                                           CODUL EUROPEAN CONTRA CANCERULUI

Anumite tipuri de cancer pot fi evitate şi starea generală de sănătate îmbunătăţită dacă adoptaţi un stil de viaţă sănătos:

1.    Nu fumati. Fumători, lăsaţi-vă cât mai repede posibil şi nu fumaţi în prezenţa altora. Dacă nu fumaţi nu încercaţi aceasta. 
2.    Dacă consumaţi alcool, bere, vin sau spirtoase, moderaţi-vă consumul la maxim doua pahare pe zi daca sunteti barbat si un pahar pe zi, daca sunteti femeie.
3.    Creşteti cantitatea zilnică consumată de legume şi fructe prospete, de cinci ori pe zi. Mâncaţi frecvent cereale cu conţinut mare de fibre. 
Limitaţi consumul de alimente cu conţinut de grăsimi animale.
4.    Evitaţi să deveniţi supraponderali.
5.    Faceţi mişcare si exerciţii fizice zilnic.

6.    Nu vă expuneţi excesiv la soare şi evitaţi arsurile solare în special în copilărie.
7.    Aplicaţi reguli stricte care au drept scop prevenirea expunerii la orice substanţe care cauzează cancer. Respectaţi toate instrucţiunile de protejare a sănătăţii şi securitate referitoare la substanţe care pot cauza cancer.  Respectati recomandarile pentru protectia impotriva iradierilor.

Exista programe de sanatate publica care ar putea sa previna dezvoltarea cancerului sau sa creasca probabilitatea de vindecare a acestuia:
 
9. Faceţi regulat testul citologic daca aveti peste 25 de ani. Participaţi la programele de control organizate pentru depistarea cancerului de col uterin.
10. Verificaţi-vă sânii în mod regulat. Participaţi la programele organizate de control mamografic dacă aveţi peste 50 de ani.
11. Daca aveti peste 50 de ani, faceti regulat controlul cailor digestive.
12. Participati la programul de vaccinare contra infectiei cu virusul hepatitei B

Acest studiu a fost sprijinit de programul Europa Impotriva Cancerului al Comunitatii Europene.
http://www.cancercode.org/code.htm

    Multe cancer pot fi vindecate dacă sunt depistate în fază timpurie.
    Mergeţi la doctor dacă aveţi un nodul, o rană care nu se vindecă (chiar şi în gură), o aluniţă care îşi schimbă forma, mărimea sau culoarea, sau o sângerare anormală.
    Mergeţi la doctor dacă aveţi probleme care persistă, cum ar fi tuse persistentă, răguşeală  persistentă, modificări ale tranzitului intestinal sau urinar sau pierderi mari în greutate care sunt inexplicabile.


SearchMedica.com/oncology
Un nou motor de cautare ce ofera acces usor la informatii medicale profesionale, din domeniul oncologiei.Fiecare bolnav de cancer merita tot ce este mai bun!
(comunicat de presa)

Bucuresti, 5 iulie 2007: Sub sloganul “Fiecare bolnav de cancer merita tot ce este mai bun”, Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania (FABC) lanseaza in tara noastra campania pan-europeana initiata de “Cancer United”.

Campania Cancer United a fost lansata initial in 19 octombrie 2006, la Bruxelles, si timp de 18 luni va strabate cele 27 de tari ale Uniunii Europene, cu scopul de a constientiza factorii de decizie si opinia publica asupra statusului actual al ingrijirilor din domeniul cancerului.

In prima etapa, programul isi propune strangerea a 1 milion de semnaturi din toate cele 27 de tari ale Uniunii Europene, in favoarea adoptarii unor politici unitare europene in domeniul cancerului. In urma acestei campanii, Cancer United isi propune realizarea de planuri naţionale cât mai cuprinzătoare privind cancerul atât în cele 25 de ţări ale Uniunii Europene cât şi în statele nou integrate, Bulgaria şi România. Pentru a strânge un milion de semnături este pus la dispoziţie si site-ul: www.cancerunited.org.

Viziunea Cancer United este a unei Europe în care fiecare pacient să aibă acces egal la un tratament de calitate al cancerului. La nivel international, campania este sustinuta de  ROCHE, Bayer Healthcare, Helsinn Healthcare si Myeloma  UK.

La finalul campaniei, in 2008, vor fi prezentate, la Bruxelles, celor trei instituţii principale ale Uniunii Europene (Parlamentul European, Comisia Europeană, Consiliul Uniunii Europene) concluziile şi proiectul “Apel la acţiune”


Despre Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania (FABC)

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a fost înfiinţată în anul 2003 din necesitatea ca toţi cei care luptă împotriva cancerului să devină o forţă cu o voce puternică. FABC numără peste 30.000 de membri din întreaga ţară, pacienţi, supravieţuitori şi voluntari.

Despre Cancer United

Cancer United este o asociatie pan-europeana care lupta pentru accesul egal la tratament de calitate al tuturor bolnavilor de cancer din Europa. Asociatia este rezultatul coalizarii dintre pacienti, medici, asistente medicale, cercetatori, reprezentanti ai industriei farmaceutice, autoritati si institutii implicate in cercetarea si tratamentul cancerului.

Despre cancer

Cancerul atinge intr-o anumita masura fiecare familie din Europa, reprezentand a doua cauza de mortalitate, dupa bolile cardiovasculare.
Incidenţa cancerului este în creştere – în Europa numărul cazurilor de cancer este estimat că va creşte la 11% până în 2015.
Deşi s-au înregistrat progrese majore în tratamentul cancerului, aproximativ jumătate din numărul pacienţilor diagnosticati continuă să moară din cauza acestei boli.
Accesul la tratament de calitate împotriva cancerului variază de la o ţară la alta. Spre exemplu,  cei care trăiesc în Franţa au şanse duble de supravieţuire dupa dignosticarea cu cancer colorectal, comparativ cu Polonia.


Pentru informatii suplimentare, va rugam sa contactati:
dl. Cezar Irimia
Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania
Tel: 0723 240 223
Fax: 0268 415 332
abc_romania@yahoo.comZiua Internationala a Copilului, sarbatorita in spitale

1 iunie 2007

 
 

 

  Comisia de oncologie medicala, radioterapie si chirurgie oncologica, din cadrul Ministerului Sanatatii Publice
   Mai, 2007

 Conf. dr. Alexandru Irimie,  Cluj Napoca,      PRESEDINTE
 Conf. dr. Monica Desiree Dragomir, Bucureşti
 Dr. Dana Lucia Stănculeanu, Bucureşti
 Dr. Florian Nicula,  Cluj Napoca

  Subcomisia de Oncologie medicală

 Conf. dr. Tudor Eliade Ciuleanu, Cluj Napoca
 Prof. dr. Florinel Bădulescu, Craiova
 Dr. Mircea Dediu, Bucuresti
 Dr. Smaranda Arghirescu, Timisoara
 Dr. Ladislau Ritli, Bihor

  Subcomisia de Radioterapie

 Conf. dr. Ioan Valentin Cernea, Cluj Napoca
 Prof. dr. Viorica Magdalena Nagy, Cluj Napoca
 Dr. Nicolae Mircea Savu, Bucureşti

  Subcomisia de Chirurgie oncologică

 Conf. dr. Alin Cristian Rancea, Cluj Napoca
 Prof. dr. Alexandru Blidaru, Bucureşti
 Prof. dr. Irinel Popescu, Bucureşti
 Dr. Florin Băcanu, Bucureşti,      SECRETAR

  Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer

 Cezar Irimia, Asociatia Bolnavilor de Cancer (Brasov), FABC
 prof.Olga Cridland, Asociatia P.A.V.E.L. (Bucuresti), FABC

  Ministerul Sanatatii Publice

 Dr. Mircea Bourceanu (ANPS),  Director
 Dr. Carmen Sotinga (DGPSMCS)
 Dr. Mihaela Bardos (DGPSMCS)
                         
                                   ------------------------------------------------------------


 
Ca urmare a adresei MSP nr.4180 din 15.05.2007, catre FABC, prin care se cerea nominalizarea reprezentantilor FABC pentru cei doi observatori la dezbaterile Comisiei de Oncologie, din cadrul MSP si Agentiei de Programe Nationale, s-a comunicat cu adresa nr.5 din 15.05.2007, rezultatul alegerilor din federatie:
1. Irimia Cezar
2. Cridland Olga (reprezentand copiii si tinerii cu cancer, si familiile lor)

                                  --------------------------------------------------------------

In data de 07.05.2007 - luni, ora 10, FABC a sustinut un miting de protest in fata cladirii Ministerului Sanatatii Publice, din Bucuresti.LISTA MINIMA DE REVENDICARI A PACIENTILOR CU CANCER


(7 mai 2007)

1.    Accesul imediat la tratament a tuturor pacienţilor fără criterii de eligibilitate discriminatorii (stadiul bolii, vârsta, liste de aşteptare) şi fără restricţii financiare.

2.    Simplificarea procedurilor de aprobare a tratamentelor, prescrise de medici oncologi, de către comisiile de specialitate din cadrul Caselor de Asigurări de Sănătate Judeţene, care duc la întârzierea accesului la tratament.

3.    Transparenţă în elaborarea şi aplicarea actelor normative în oncologie prin crearea unor grupuri mixte de lucru care să cuprindă şi reprezentanţi ai organizaţiilor de pacienţi şi  asociaţiilor profesionale ale medicilor oncologi.

4.    Registrul de cancer conform bunelor practici ale statelor membre ale UE pentru o mai bună monitorizare a pacienţilor şi a fondurilor alocate acestei patologii, pentru stabilirea viitoarelor programe naţionale de cancer (statistici, eficienţa tratamentelor etc.).

5.    Asigurarea calităţii vieţii pacienţilor prin politici de subventii sau reglementarea unor mecanisme de subventie, fie din bugetul de stat, fie din mediul privat in vederea accesului la tratamente adjuvante, consiliere psihologică si asistenţă socială. Elaborarea unor piloni vizand ajutor sporit din partea statului sau sistemelor corporatiste familiilor cu bolnavi de cancer in sensul oferirii unor subventii care sa acopere nevoile speciale legate de tratament, ca: alimentatie, suplimente care sa contribuie la intarirea imunitatii, analize specifice medicale, imbunatatirea conditiilor de locuit si viata.

6.    Introducerea protezelor de sân si a altor tipuri de proteze pe lista dispozitivelor medicale asigurate gratuit.

7.    Acceptarea a doi observatori, reprezentanti ai unor organizatii membre a Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (reprezentand unul, adultii si altul, copiii, pacienti) la dezbaterile Comisiei de Oncologie din cadrul MSP şi Agenţiei de Programe Naţionale.

8.    Accesul la servicii medicale de specialitate şi de calitate, prin elaborare de programe formarea permanenta de specialişti în oncologie medicală.

9.    Elaborarea unui plan naţional de cancer care să cuprindă: registru de cancer complex, protocoale de tratament actualizate, programe de reabilitare şi reintegrare psiho-socială a pacienţilor, asigurarea protecţiei sociale a pacienţilor, efectuare de screening-uri naţionale, elaborarea şi implementarea de programe eficiente de informare şi educare a populaţiei.

10.    Suplimentarea numarului de asistente medicale (personal medical) in sectiile de oncologie, in raport de o asistenta la 5 pacienti. (In prezent, raportul este de o asistenta la 10 (in tura de zi) pana la una la 30 de pacienti (in tura de noapte).

11.    Omologarea in Romania a medicamentelor: Daunoblastine (Cerubidine, Daunorubicine), Actinomycine D (Cosmegen), Procarbazine (Natulan), Vinblastine (velbe)), Melphalan, BiCNU, Dexametazona (oral), folosite in tratamentul cancerelor si leucemiilor la pacientii copii (si care in prezent nu se pot procura in farmaciile din Romania).

12.    Marirea spatiului oferit sectiilor de oncologie/ hematologie in spitale (cu referire in special la sectiile pentru copii) si redotarea corespunzatoare a acestora (micsorarea numarului de paturi din saloane, cresterea numarului de saloane si a anexelor).

13.    Formarea, dezvoltarea si implicarea la fiecare sectie de oncologie/ hematologie a unor echipe multidisciplinare din care sa faca parte, alaturi de personalul medical, si urmatorii specialisti: asistent social,  psiholog si un dietetician. Suplimentar, sa se angajeze pentru sectiile de oncologie si kinetoterapeuti si psihiatrii, necesari in situatii speciale.

14.    Cresterea gradului de profesionalizare prin organizarea unor cursuri periodice specializate (organizate de Ministerul Sanatatii si al Familiei) pentru specialistii din echipele multidisciplinare (asistenti sociali, psihologi, pedagogi, ludo – terapeut, dietetician, etc.), implicati in tratarea complexa a pacientilor cu cancer, cursuri de dezvoltarea a competentelor de lucru in echipa multidisciplinara, cursuri de comunicare cu pacientii si cursuri specifice domeniului oncologic (cu informatii actualizate din domeniu).

15.    Asigurarea calităţii vieţii pacienţilor copii, prin adaugirea de servicii /spatii specifice (pe langa sectiile de oncologie), de ludo – terapie si dezvoltarea abilitatilor de viata independenta.

16.    Crearea pe langa spitale de locuri gratuite de cazare pentru membrii familiei ce insotesc bolnavii de cancer, veniti din provincie sau pentru bonavii din provincie, ce vin pentru investigatii medicale sau tratament ambulatoriu.

17.    Crearea unei baze de date, constant actualizata, pe site-ul ministerului, care sa fie usor accesibila publicului si care sa contina informatii legate de numele, oferta de tratament/ servicii medicale si adresele clinicilor din tara si strainatate, conditiile de acces la tratament, costurile implicate, medicii si specializarile lor. Ce posibilitati de acces la serviciile lor exista, date de contact.

18.    In cazul in care un anumit tratament / operatie nu se poate efectua solicitam sprijinul concret al Ministerul Sanatatii si al Familiei pentru ca pacientul sa beneficieze de acest tratament / operatie la o clinica din strainatate.

19.    Penalizarea acelor medici care prin greseli de diagnostic si tratament sau prin trimiterea cu intarziere a pacientului la medicul specialist, pun in pericol viata acestuia si sansa de vindecare.

20.    Crearea unei legislatii specifice bolnavilor oncologici care sa cuprinda tot ceea ce prespune protectia acestora. (Ceva similar exista pentru bolnavii de SIDA).

21.    Ministerul Sanatatii si Familiei, impreuna cu asociatiile de profesionisti si de pacienti sa creeze in cel mai scurt timp standarde minime obligatorii de ingrijire a bolnavului de cancer in spital si in comunitate.

22.    Transparenta in ceea ce priveste statisticile medicale si actualizarea constanta a acestora; statisticile sa contina date despre numarul imbolnavirilor pe categorii de varsta, sex, regiune, tip de boala, tratamente aplicate, rata de supravietuire pe fiecare tip de boala, tratament, clinica.

23.    Crearea  si dezvoltarea de sectii de oncologie si hematologie si in spitalele mari destinate copiilor, unde se pot oferi variate alte servicii medicale, care sa raspunda la toate necesitatile legate de tratament si vindecare.

24.    Crearea si distribuirea de catre Ministerul Sanatatii si al Familiei a unor materiale de informare (pliante, postere, brosuri) despre diversele forme de cancer si tratamentul lor, despre dieta, despre diverse situatii cu care pacientul sau familia acestuia se confrunta.

25.    Crearea altor servicii pe langa spitale, care sa vina in intampinarea pacientilor, familiilor acestora si personalului medical; de exemplu: cantine (date in custodia unor companii care sa practice preturi decente si sa ofere alimente de foarte buna calitate), mici magazine cu produse necesare pacientilor, locuri de joaca, parcuri amenajate, ..

26.    La nivelul fiecareia din cele opt regiuni ale tarii (1. Nord – Est: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui; 2. Sud – Est: Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea, Vrancea; 3. Sud: Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova, Teleorman; 4. Sud – Vest: Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea; 5. Vest: Arad, Caraş-Severin, Hunedoara, Timiş; 6. Nord – Vest: Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare, Sălaj; 7. Centru: Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş, Sibiu; 8. Bucureşti: Ilfov, Municipiul Bucureşti)  sa se creeze / dezvolte  clinici de oncologie / hematologie care sa deserveasca si sa raspunda la nivel regional de toate problemele medicale legate ale pacientilor cu cancer. Tot aceste centre regionale sa realizeze monitorizarea evolutiei starii de sanatate a pacientilor cu cancer, de la diagnosticare pana la vindecare.

27.    Realizarea unor cadre de cooperare structurala cu institutii de cercetare si studii si clinici, din strainatate.

Revendicarile colorate in albastru, sunt cele propuse de Asociatia P.A.V.E.L., iar restul de F.A.B.C.


In final, lista de revendicari inaintate Ministrului Sanatatii, a fost:                                                                            REVENDICARI                                  

1.    Accesul imediat la tratament a tuturor pacienţilor fără criterii de eligibilitate discriminatorii (stadiul bolii, vârsta, liste de aşteptare) şi fără restricţii financiare.

2.    Simplificarea procedurilor de acordarea a tratamentelor prescrise de medicii oncologi, prin eliminarea aprobării acestora de către comisiile de specialitate din cadrul Caselor de Asigurări de Sănătate Judeţene, proceduri care duc la întârzierea accesului la tratament.

3.    Transparenţă în elaborarea şi aplicarea actelor normative în oncologie prin crearea unor grupuri mixte de lucru care să cuprindă şi reprezentanţi ai organizaţiilor de pacienţi (FABC) şi  asociaţiilor profesionale ale medicilor oncologi, precum şi printr-o dezbatere publică reală; asumarea responsabilităţii de către fiecare dintre factorii de decizie.

4.    Elaborarea Registrul de Cancer conform bunelor practici ale statelor membre ale UE pentru o mai bună monitorizare a pacienţilor şi a fondurilor alocate acestei patologii, pentru stabilirea viitoarelor programe naţionale de cancer (statistici, eficienţa tratamentelor etc.).

5.    Asigurarea calităţii vieţii pacienţilor prin acces gratuit la tratamente adjuvante, consiliere psihologică, asistenţă socială şi îngrijire paliativă.

6.    Introducerea protezelor de sân pe lista dispozitivelor medicale asigurate gratuit.

7.    Accesul la servicii medicale de specialitate şi de calitate, prin formarea de noi specialişti în oncologie medicală, nu de medici internişti cu pregătire de 4 luni în oncologie medicală.

8.    Elaborarea unui plan naţional de cancer care să cuprindă: registru de cancer complex, protocoale de tratament actualizate, programe de reabilitare şi reintegrare psiho-socială a pacienţilor, asigurarea protecţiei sociale a pacienţilor, efectuare de screening-uri naţionale, elaborarea şi implementarea de programe eficiente de informare, educare şi conştientizare a populaţiei.

9.    Comunicarea în scris, fiecărui pacient, a deciziei comisiei de specialitate a  CNAS cu privire la acordarea tratamentului indicat de medicul oncolog şi motivarea deciziei.

În numele membrilor FABC,
Maria Codoi, Preşedinte
Marlene Farcaş, Vice preşedinte (Director Executiv SRC)
Cezar Irimia, Vice-preşedinte (Preşedinte ABC)
Stela Hanusz, membru fondator (Preşedinte ARC Tg. Mureş)
Ani-Corina Alexandru, membru fondator(Preşedinte Oncologic Rom Constanţa)
Olga Cridland, membru (Preşedinte Asoc. PAVEL Bucureşti)
Angela Stroe, membru (ABC Bucureşti)
Corneliu Orezanu, membru (ABC Suceava)
Livia Moldovan, membru (Preşedinte, Asoc Clubul Amazoanelor Bistriţene)
Elena Florică, membru (Asoc. Sofi Roz Bacău)
             =================================================================


Medicamente care nu se gasesc de mult timp in farmaciile din Romania si care intra in schemele de tratament a multor forme de cancer, la copii:

Daunoblastine (Cerubidine, Daunorubicine), Actinomycine D (Cosmegen), Procarbazine (Natulan), Vinblastine (velbe)), Melphalan, BiCNU, Dexametazona (oral)

La semnalele de alarma trase de medici si parintii copiilor bolnavi, privitor la lipsa acestor medicamente, dar si a altor dificultati din oncologia pediatrica, Asociatia P.A.V.E.L. s-a implicat de ani de zile in gasirea de solutii, pentru aceste situatii dificile, astfel:
-    prezentarea la diverse intalniri nationale si internationale a problemelor grave cu care se confrunta familiile cu copii bolnavi de cancer, solicitand sprijin international, ultima interventie fiind in ianuarie 2007, la Strassbourg – in fata reprezentantilor Organizatiilor Internationale asociate Consiliului Europei (INGO) si a unor parlamentari europeni;
-    procurarea unor medicamente in cazuri de urgenta, atunci cand organizatia a avut fonduri pentru acestea;
-    aducerea in fata presei a unui doctor oncolog (la conferinta de presa organizata cu ocazia Caravanei Bolnavilor de Cancer) care sa vorbeasca despre lipsa acestor medicamente si situatia catastrofala din oncologia pediatrica, tragand astfel un semnal de alarma.
-    alte declaratii in presa;
  Cartea Social Europena, din 3 mai 1996, adoptată la Strasbourg

PARTEA I

Părţile contractante recunosc ca obiectiv al politicii lor, a cărui realizare o vor urmări prin toate mijloacele utile pe plan naţional şi internaţional, atingerea condiţiilor specifice pentru asigurarea exercitării efective a următoarelor drepturi şi principii:

„orice persoană are dreptul de a beneficia de toate măsurile care îi permit să se bucure de cea mai bună stare de sănătate pe care o poate atinge"

„orice persoană lipsită de resurse suficiente are dreptul la asistenta socială şi medicală”

  Cartea Europeana a Drepturilor Pacientului:

-    "Serviciile de sănătate trebuie să asigure acces egal tuturor pacienţilor, fără discriminări legate de resurse financiare, sex, etnie, apartenenţă religioasă şi politică, domiciliu, tip de boală . . . .”

-   ”Fiecare pacient are dreptul să beneficieze de servicii medicale de cea mai înaltă calitate pe baza specializării şi respectării unor standarde bine stabilite”