INFO CANCER

                                                                         

CE NU POATE FACE CANCERUL

                                                  Cancerul este atat de limitat,
                                                  Nu poate mutila dragostea,
                                                  Nu poate sfarama speranta,

                                                  Nu poate eroda credinta,
                                                  Nu poate distruge pacea,
                                                  Nu poate ucide prietenia,

                                                  Nu poate reprima amintirile,
                                                  Nu poate lua curajul,
                                                  Nu poate invada sufletul,

                                                  Nu poate fura viata eterna,
                                                  Nu poate cuceri spiritul!

                                                                   Anonim
                             

         P.A.V.E.L. TELVERDE:
  0800 800 421    
               

Informatii utile


Tratamentul medical în străinătate.
Cristina Andreescu, inspector de specialitate Compartimentul de Asistenţă Familială şi Socială, DSP.

Demersurile necesare efectuării tratamentului medical în străinătate pentru afecţiuni deosebit de grave ce nu se tratează în ţară sînt următoarele:
1. Pacientul depune o cerere la Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Argeş prin care solicită examinarea sa de către Comisia de Specialitate pentru avizarea trimiterii la tratament medical în străinătate, la care anexează un document medical din care să rezulte diagnosticul.
2. Cu adresa de înaintare către comisia de specialitate şi formularul de proces verbal, eliberate de Direcţia de Sănătate Publică, solicitantul se prezintă la comisie (la o dată stabilită şi comunicată de aceasta).
3. În momentul în care solicitantului, prin procesul verbal medical i-a fost recomandată, de către comisia de specialitate, o clinică din străinătate (numele şi adresa clinicii), pentru trimitere la tratament, Direcţia de Sănătate Publică Argeş va începe corespondenţa cu respectiva clinică, cerîndu-i acesteia acceptul (programarea pentru tratament), costul intervenţiei şi contul financiar bancar.
4. Avînd procesul verbal medical completat de comisia de specialitate şi acceptul clinicii din străinătate, Direcţia de Sănătate Publică întocmeşte dosarul medical pentru tratament în străinătate înaintîndu-l Ministerului Sănătăţii şi Familiei în vederea aprobării acestuia şi a sumei necesare efectuării tratamentului.
5. Suma aprobată de Ministerul Sănătăţii şi Familiei şi virată în contul Direcţiei de Sănătate Publică va fi licitată, transformată în valută şi transferată în contul cliniciii din străinătate.
http://spitjudag.wsc.ro/CGI/ARTICOL/ARTICOL.ASP?ART=32


Info site despre sanatate:  http://www.sfatulmedicului.ro/articole/Oncologie


Despre cancer, cauze si prevenire

Cancerul reprezinta a doua mare cauza de deces din societatea occidentala. In Marea Britanie, una din trei persoane este diagnosticata cu cancer si una din patru decedeaza din cauza acestei boli. Cancerul apare atunci cand celulule incep sa aiba un compartament aberant, crescand, inmultindu-se si raspandindu-se. Procesul se aseamana cu o revolutie: o grupare de celule nu mai functioneaza pentru binele intregului organism si se dezvolta haotic. Astfel de celule izolate pot aparea in organism, dar sistemul imunitar le izoleaza si le distruge. Totusi, in cazul cancerului, sistemul imunitar este depasit si raul se extinde. S-ar putea sa va surprinda faptul ca tumoarea canceroasa in cea mai mare parte este o inventie a secolului al XX - lea. Cresterea incidentei acestora a mers in paralel cu dezvoltarea industrializarii si chimizarii. Cele 5 forme de cancer cele mai raspandite - de plaman, san, stomac, colorectal si de prostata - erau practic necunoscute inainte de secolul al XX lea.
Cu cat o tara este mai dezvoltata, cu atat si cancerul este mai raspandit.Tratamentele conventionale privesc cancerul ca un inamic care trebuie inlaturat prin operatii, ars prin radiatii sau distrus prin chimioterapie.
Majoritatea formelor de cancer sunt in special rezultatul schimbarilor suferite de omenire in mediul inconjurator in care traieste - ceea ce mancam, bem si respiram. Conform unuia dintre cei mai renumiti oameni de stiinta britanici, Sir Richard Doll, 90 % dintre cancere sunt determinate de factori de mediul inconjurator. Se cunoaste in prezent ca cel mai mare factor de risc al aparitiei cancerului este alimentatia de zi de zi, plina de substante chimice si lipsita de nutrimente.
Mancand corect, puteti reduce riscul cu 40 % riscul aparitiei unui cancer (conform cu World Cancer Research Fund). Conform Cancer Research Campaign cel putin trei din cele patru dintre toate tipurile de cancer pot fi prevenite, dar cu conditia ca mesajul sa fie aplicat de la varste cat mai tinere!
Cel putin 85% dintre cancere sunt asociate cu factori legati de stilul de viata printre care: ALIMENTATIE, FUMAT SI CONSUM DE BAUTURI ALCOOLICE.
Chiar si persoane cu "gene pentru cancer" cum este BCRA1 (gena cancerului de san) nu vor face boala fara ajutorul agentilor daunatori din mediu care transforma cresterea normala a celulelor intr-una aberanta. Un alt factor de risc este dezechilibrul hormonal, adeseori provocat de expunerea la substante chimice distrugatoare de hormoni cum ar fi tratamentul de substitutie hormonala, expunerea la radiatii UV, poluare, aditivi alimentari, medicamente si infectii. Cititi mai mult in "Cartea nutritiei optime" (Patrick Holford)

CODUL EUROPEAN CONTRA CANCERULUI


Anumite tipuri de cancer pot fi evitate şi starea generală de sănătate îmbunătăţită dacă adoptaţi un stil de viaţă sănătos:

1.    Nu fumati. Fumători, lăsaţi-vă cât mai repede posibil şi nu fumaţi în prezenţa altora. Dacă nu fumaţi nu încercaţi aceasta. 
2.    Dacă consumaţi alcool, bere, vin sau spirtoase, moderaţi-vă consumul la maxim doua pahare pe zi daca sunteti barbat si un pahar pe zi, daca sunteti femeie.
3.    Creşteti cantitatea zilnică consumată de legume şi fructe prospete, de cinci ori pe zi. Mâncaţi frecvent cereale cu conţinut mare de fibre.  Limitaţi consumul de alimente cu conţinut de grăsimi animale.
4.    Evitaţi să deveniţi supraponderali.
5.    Faceţi mişcare si exerciţii fizice zilnic.
6.    Nu vă expuneţi excesiv la soare şi evitaţi arsurile solare în special în copilărie.
7.    Aplicaţi reguli stricte care au drept scop prevenirea expunerii la orice substanţe care cauzează cancer. Respectaţi toate instrucţiunile de protejare a sănătăţii şi securitate referitoare la substanţe care pot cauza cancer.  Respectati recomandarile pentru protectia impotriva iradierilor.

Exista programe de sanatate publica care ar putea sa previna dezvoltarea cancerului sau sa creasca probabilitatea de vindecare a acestuia:
 
9.   Faceţi regulat testul citologic daca aveti peste 25 de ani. Participaţi la programele de control organizate pentru depistarea cancerului de col uterin.
10. Verificaţi-vă sânii în mod regulat. Participaţi la programele organizate de control mamografic dacă aveţi peste 50 de ani.
11. Daca aveti peste 50 de ani, faceti regulat controlul cailor digestive.
12. Participati la programul de vaccinare contra infectiei cu virusul hepatitei B

Acest studiu a fost sprijinit de programul Europa Impotriva Cancerului al Comunitatii Europene.
http://www.cancercode.org/code.htm

     Multe cancer pot fi vindecate dacă sunt depistate în fază timpurie.
     Mergeţi la doctor dacă aveţi un nodul, o rană care nu se vindecă (chiar şi în gură), o aluniţă care îşi schimbă forma, mărimea sau culoarea, sau o sângerare anormală.
     Mergeţi la doctor dacă aveţi probleme care persistă, cum ar fi tuse persistentă, răguşeală  persistentă, modificări ale tranzitului intestinal sau urinar sau pierderi mari în greutate care sunt inexplicabile.   
 

 

Semne de avertisment SAINT SILUAN* - pentru copii bolnavi de cancer

  S Seek (Cauta): Ajutor medical din timp, pentru simptome persistente
   I Eye (Ochi): Pete albe in ochi, umflarea ochiului, orbire si orice alt semn neobisnuit
  L Lump (Umflaturi): Abdomen si pelvis, cap si gat, membre, testicole, glande
  U Unexplained (Neexplicabil): Temperatura, pierdere in greutate si apetit, paloare, oboseala, raniri si sangerari, cu usurinta
  A Aching (Dureri): Oase, incheieturi, spate, si fracturari, cu usurinta
  N Neurological signs (Semne neurologice): Schimbare in purtare, in echilbru, dureri de cap, largirea capului


*Saint Siluan a fost un calugar rus care a murit pe Muntele Atos, in 1938. El s-a rugat fara incetare pentru omenire.

Raspandirea "Semnelor de avertisment Saint Siluan" este o initiativa a federatiei ICCCPO, in cooperare cu SIOP.


                               
  
               


Cancer, factori de risc si preventie


Cancerul poate fi rezultatul actiunii simultane a cel putin trei factori - virusi, agenti vatamatori si slabiciune nativa.

Animalele pot fi un rezervor de virusi cancerigeni. Produsele animale figureaza pe primele locuri in randul produselor riscante. Particule virale au fost gasite in anumite cancere si in lapte si oua. Maimutele, puii, vacile, pisicile si cainii pot fi purtatori poteniali de virusi cancerigeni.

Gatitul poate sa nu fie adecvat pentru a face produsele animale sigure, de vreme ce chiar virusii omorati prin caldura au cauzat cancer la hamsteri. In tarile unde industriile alimentare sunt bine dezvoltate, rata de cancer este ridicata. A fost de asemenea sugerata o posibila legatura intre zonele cu industrii avicole dezvoltate si rata mare de leucemie si imbatranirea timpurie a copiilor.

85% din cancere sunt legate direct de mediu. Un alt procent de 10% din cazurile de cancer sunt indirect legate de mediu. Estrogenii si derivatele acide ale bilei sunt produsi interni carcinogeni care sunt recunoscuti ca fiind influentati de factorii de mediu.

Unele studii au asociat consumul de cafea cu cancerul de vezica la femei. Consumul unei cesti de cafea pe zi poate creste de 3 ori riscul femeilor de a face cancer de vezica. Razele X cu actiune asupra gurii, capului si gatului cresc riscul de dezvoltare a cancerului de tiroida. Clofibratul pentru scaderea colesterolului  este asociat cu o incidenta mai mare a cancerului si a bolii vezicii biliare. Amfetaminele, folosite candva in regimurile de slabire si acum folosite pentru copiii hiperactivi, pot creste de 6 ori riscul de dezvoltare a maladiei Hodgkin’s mai tarziu in viata.

Stilul de viata organizat sa intretina mecanismele de aparare ale organismului joaca un rol semnificativ in determinarea susceptibilitatii la cancer.

Factori de risc generali :
- Consum mare de carne si grasimi
- Cafea, ceaiuri, cola
- Aflatoxine (produse fungice gasite in special in alune si sosul de soia)
- Lipsa de iod, vitamine A,C si E
- Amine cum sunt nitrosaminele aflate in alimente necongelate, carnea si branza prelucrate.
- Ingerarea unei cantitati mari din anumite vitamine
- Obiceiul supraalimentarii a fost asociat cu 35% din toate cazurile de cancer
- Anumite specii de ciuperci
- Regim alimentar bogat in alimente rafinate
- Regim alimentar bogat in grasimi sau proteine
- Forme de diabet
- Supraponderalitatea
- Durata lunga a tranzitului pentru digestia intestinala
- Estrogenii
- Vopselele de par
- Fibrele de azbest
- Medicamentele inclusiv anumite antibiotioce ( tetraciclina, posibil penicilina), aspirina, diureticele, imunosupresoarele, metotrexat, antihistaminicele, amfetaminele, (OBS. :Acestea sunt corelari, nu inseamna ca ele produc cancer)
- Consumul de tutun, bauturi alcoolice, bauturi cafeinizate si decafeinizate
- Expunerea excesiva la chimicale, fumuri industriale, hidrocarburi, solventi de curatare si clorura de vinil.
- Stres
- Expunere la frig, caldura si radiatii
- Consumul apei de la robinet in majoritatea marilor orase.
- Contacte lungi cu animale de companie bolnave
- Iritatii sau infectii cronice
- Toate bolile virale (gripa, racelile, iritatiile, diareea)
- Activitatea sexuala timpurie creste riscul dezvoltarii cancerului de col uterin si de preput.
- Transplant renal
- Istoria oricarui cancer anterior
- Factori nespecifici cum sunt : varsta, rasa, sexul, ocupatia si ereditatea.

Factorii de risc pentru cancerul de colon:
In unele tari unde cancerul de colon nu este cunoscut, regimul alimentar consta in principal din fructe, legume si cereale integrale. Consumul de fibre din regimul alimentar este de 12-15 game pe zi. In tarile unde cancerul de colon este frecvent, oamenii consuma o medie de 3-5 grame de fibra pe zi. Produsele animale cu continut redus de fibra sunt suspectate ca factori de risc. Un stil de viata care incurajeaza diabetul va incuraja si cancerul de vreme ce tot mai multe cancere apar la diabetici.

Urmatoarele elemente pot creste riscul dezvoltarii cancerului de colon :
-  regim alimentar cu multa carne
-  regim alimentar cu multa grasime
-  regim cu putine fibre
-  durata lunga de tranzit pentru digestia intestinala
-  condimente, piper, ghimbir etc
-  bauturi alcoolice
-  consumul de bere creste riscul de cancer rectal
-  cancer anterior la nivelul sanului, colonului sau endometrului
-  mancatul intre mese si servirea a mai mult de doua mese pe zi.

Regim de prevenire :
Obiectivele urmatoarelor regimuri de tratare pentru cancer sunt de a imbunatati circulatia si oxigenarea la nivelul celulelor, de a schimba flora intestinala cu un regim bogat in fibre, de a descuraja cresterea celulelor canceroase cu bai fierbinti, de a stimula mecanismul imunitatii pentru rezistenta la cancer si de a combate toxinele care cauzeaza anemia si pierderea poftei de mancare.
Lipsa de miscare, somnul neregulat si mesele neregulate, un regim alimentar bogat in proteine, zaharuri rafinate, cereale si grasimi sunt toate asociate cu un risc de cancer sporit. Grasimile sunt in mod repetat incriminate in rapoartele medicale ca fiind susceptibile de a favoriza cancerul cand sunt consumate in cantitati mari. Experientele pe animale indica o incidenta mult mai mare a cancerului rezultat din regimuri alimentare bogate in proteine. Exista unele rezultate incurajatoare provenind din tratarea copiilor cu leucemie printr-un regim alimentar sarac in proteine.

Alimentatia :
1.  Mancati multe legume, de preferinta crude, inclusiv lamaie proaspata, suc de grapefruit si suc de morcovi. Nu consumati la aceeasi masa si legume si fructe. Daca este posibil, 50-80% din masa trebuie sa fie hrana cruda. Sparanghelul si usturoiul poseda calitati anticancerigene.
2.  Mancati multe fructe.
3.  Mancati cereale moderat
4.  Mancati nuci si seminte cu masura
5.  Evitati uleiurile, margarina, concentratele, grasimile si prajelile.
6.  Este de preferat regimul vegetarian. Totusi, daca carnea si ouale trebuie consumate, ele trebuie sa fie supraprelucrate prin gatit pentru a se distruge germenii, virusii, bacteriile si alte microorganisme ce va pot afecta sanatatea. Carnea trebuie de asemenea sa fie transata pentru a se inlatura excesul de grasime care se aduna sub forma unor picaturi mari galbene de grasime pe fripturi, care duc la placa de aterom si la colesterol in corpul dumneavoastra.
Limitati consumul de carne la de 2-5 ori pe saptamana, cu exceptia produselor din carne cum sunt : porcul, sunca, slanina, carnatii, hot dogs, hamburgeri, pateuri si paste din carne la cutie, produse din carne presata, care trebuie definitiv eliminate.
7.  Consumati in majoritate cereale, paine si paste din cereale integrale. Asigurati-va ca produsele din cereale sunt bine coapte, de regula intre 2-4 ore. Alegeti cereale sau legume gatite din orz, hrisca, morcovi, porumb, mei, ovaz, cartofi (albi sau dulci), orez, secara si grau. Aceste alimente sunt alese datorita continutului lor scazut de fenilalanina si lizina. Consumati produse din cereale integrale fara zahar, praf de copt sau bicarbonat de sodiu si fara sare in exces.
8.  Cosumati legume (boabe) de 5-6 ori pe saptamana. Consumati legume inca neajunse la maturitate cum sunt : mazarea de camp sau mazarea verde, de maxim 2 ori pe saptamana deoarece sunt bogate in fenilalanina si lizina. Alegeti doar una la o masa.
9.  Daca simtiti nevoia sa folositi indulcitor utilizati mierea, melasa, malt de orz, sirop de artar sau zahar candel in loc de zahar alb, brun sau de cofetarie. In orice caz, utilizati aceste alimente cu masura.
10. Consumati fructe uscate cu moderatie. 
11. Evitati a treia masa din zi. Un program de doua mese permite organelor digestive sa se odihneasca. Doua mese pe zi ajuta corpul sa se refaca din munca grea de digerare. Evitati rontaitul si gustarile. Nu sorbiti din bauturi si nici nu consumati alimente intre mese.
12. Luati masa la aceleasi ore in fiecare zi. Stabiliti-va ore regulate in ceea ce priveste programul de masa. Organele digestive trebuie sa fie stimulate numai la anumite intervale stabilite astfel incat sa-si poata mentine structura lor de ritmicitate. Prin urmare, orele de masa trebuie sa fie foarte regulate, cu cat mai mici variatii posibile si fara sa se consume nimic intre mese.
Asteptati 5 ore intre sfarsitul unei mese si inceperea mesei urmatoare. Serviti un mic dejun substantial si un pranz. Masa de seara, daca o luati, trebuie sa constea numai din cereale integrale sau fructe. 
13. Cititi etichetele pentru iritanti, alimente daunatoare si aditivi, cum ar fi : otetul, glutamat de monosodiu, piper (negru, boia, ardei iute), praf de copt, bicarbonat de sodiu, ghimbir, scortisoara, praf de coaja de nucsoara, cuisoare, toate mirodeniile, produse animale (zer, caseinat de sodiu, gelatina, mono si digliceridele) si lactoza.
14. Sariti peste 1-3 mese saptamanal cu exceptia cazului in care sunteti subponderal.
15. Mancati incet si mestecati bine.
16. Gatiti cerealele si legumele bine timp de cel putin 3 ore. Utilizati oale de lut pentru gatit.
17. Pentru creme, alimente tartinabile si sosuri folositi branza, untul si sosuri facute din nuci, cartofi, morcovi, rosii, ceapa, sau alte legume si verdeturi.
Branza poate fi daunatoare. Procesul de putrefactie produce amine, amoniac, acizi grasi iritanti ( butiric, caproic, caprilic etc) si acid lactic. Acestea sunt produse de excretie (deseuri) care irita nervii si tractul gastrointestinal. Tiramina, o amina toxica produsa in branza, poate cauza dureri de cap de tipul migrenei. Unele amine pot interactiona cu nitratii prezenti in stomac pentru a forma nitrosamina, un agent cancerigen.
18. Excludeti alimentele lichide la masa cu exceptia unor rare ocazii. Alimentele lichide includ : sifon (ape carbogazoase), sucuri, supe pe baza de apa si alte bauturi.
19. Consumati fructe inghetate amestecate cu putin suc de fructe ca substitut de inghetata. Cumparati-va alimentele de la magazinele de hrana sanatoasa si din piata.
20. Evitati bauturile racoritoare, cafeaua, medicamentele si ciocolata. Se pot consuma ceaiuri de plante si bauturi din cereale
21. Nu consumati paine alba, cornuri, painea prajita ambalata, biscuiti si saratele, prajituri, fursecuri, macaroane si spaghete din faina alba, orez alb, alimente pe baza de porumb si crema de grau precum si alte produse din cereale rafinate. Faceti-va propriile dumneavoastra felii de prajit din cereale integrale. Biscuitii, prajiturile si fursecurile gata fabricate sunt nesanatoase deoarece sunt facute cu bicarbonat si praf de copt, oua, lapte, aditivi, coloranti si esente aromatice artificiale, precum si zahar.
22. Produsele lactate nu sunt recomandate.
23. Invatati-va sa mancati si sa savurati mancarea in starea ei naturala, neindulcita pentru a va face obiceiul de a nu adauga indulcitori la mancare.
24. Nu mancati painea in termen de 24 de ore de la data coacerii ei. Este necesar timp pentru a fi siguri ca fermentatia a incetat iar alcoolul s-a evaporat.

Gimnastica:
Exercitiile fizice va ajuta sa va tineti sub control pofta de mancare, neutralizeaza stresul, scad nivelul colesterolului, ajuta digestia si normalizeaza zaharul in sange.
20 de minute pe zi este minimul. Este de preferat sa se faca exercitii fizice o ora zilnic dar in anumite zile se poate sa fie necesare 3-5 ore. Nu va ardeti la soare si nu faceti febra musculara cu prea multe exercitii fizice. Ambele sunt nesanatoase.Treptat veti ajunge la un nivel bun de exercitii fizice fara sa faceti febra musculara
Respirati adanc in timp ce faceti exercitii si meditati la natura in timp ce lucrati. Exercitiile fizice zilnice in aer liber intaresc ficatul, rinichii si plamanii.
Obiceiul de a evita aerul si evitarea exercitiilor fizice inchide porii, gaurile mici prin care pielea respira, facand imposibil sa se elimine impuritatile prin acest canal. Efortul suplimentar este aruncat asupra ficatului, plamanilor, rinichilor iar aceste organe interne sunt obligate sa indeplineasca activitatea pielii.

Urmatoarele exercitii fizice pot fi benefice :
- inot
- plimbare cel putin 20 de minute si pana la 12 km zilnic
- activitatile utile sunt benefice, incluzand gradinaritul, taiatul lemnelor si ingrijirea gazonului.
- faceti exercitii de alergare pe suprafete care asigura amortizarea socurilor
- faceti exercitii pe bicicleta medicinala
- masajul este si el o forma de exercitiu fizic pasiv
- aerobic
- exercitii fizice de stretching

Hidratarea :
Apa curata tesuturile. Beti apa cata doriti deoarece aceasta asigura nevoile organismului si ajuta corpul sa reziste la boli. Consumul de apa pura si respirarea de aer curat invioreaza organele vitale si purifica sangele. Beti apa pana cand urina capata o culoare deschisa.
Beti 6-10 cesti de apa, cat mai pura posibil, in fiecare zi. Dar nu beti apa in timpul mesei. Nu folositi indulcitori pentru ceaiuri.

Modul de viata :
1.  O baie zilnica este esentiala. Igiena personala este obligatorie. Purtati zilnic schimburi curate.
2.  Sunt importante conditiile de trai in curatenie si ordine precum si dotarile de bucatarie exigent de curate.
3.  Faceti 3-5 tratamente de hipertermie pe saptamana (asa cum sunt descrise mai jos) functie de rezistenta pacientului. Nu faceti mai mult de un tratament pe zi. Totalul de tratamente de hipertermie trebuie sa fie de 15-20.
4.  Pastrati o tinuta corporala corespunzatoare.
5.  Petreceti mai mult timp in aer liber.
6.  Reinstalati regularitatea, rutina, ordinea si predictibilitatea activitatilor zilnice.Treziti-va si culcati-va la orele propuse. Scopul este o viata simplificata si linistita.
7.  Opriti munca excesiva. Reorganizati ocupatiile stresante si reduceti din activitatile in care va implicati.
8.  Daca nu dormiti noaptea, nu va culcati la pranz. In schimb va puteti permite un somn scurt inainte de pranz. Nu dormiti tarziu dimineata si astfel sa sariti peste micul dejun.
9.  Nu dormiti unde este curent.
 
Lumina solara:
Se recomanda o expunere la soare de 20-60 de minute zilnic. Aceasta creste productia de limfocite (celule ale sistemului imunitar). Limfocitele sunt de asemenea capabile sa produca o substanta numita interferon care este eficienta contra catorva diferite tipuri de cancer inclusiv carcinomul, sarcomul si leucemia. De asemenea, lumina soarelui genereaza vitamina D si distruge bilirubina.
Respiratia :
1.  Respirati aer curat si proaspat de afara
2.  Evitati smogul (fumul industrial), gazele de esapament, hidrocarburile, fumul de tigara. Petreceti cat mai mult timp posibil in afara orasului.
3.  Faceti 20 de respiratii adanci afara sau langa o fereastra deschisa de 2-4 ori pe zi.
4.  Umflati baloane pentru a incuraja oxigenarea tesuturilor.
5.  Urcati pe munte.

Imbracaminte :
1.  Purtati haine din fibre naturale si amestec.
2.  Pastrati-va mainile si picioarele calde.
3.  Nu purtati haine stramte care va stanjenesc miscarile.

Provine de la: Enciclopedia Medicala Online : http://www.emedonline.ro/cuprins/natural/content.php?id=12LEGISLATIE

Indeminzatii si alocatii

A. Alocaţia de stat pentru copii

Începând cu data de 1 ianuarie 2007, alocaţia de stat pentru copiii în vârstă de până la 2 ani sau 3 ani în cazul copilului cu handicap, va fi acordată în cuantumul prevăzut de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.148/2005, respectiv de 200 lei.

În acest context, vă precizăm următoarele:
 - pentru copiii pentru care deja se acordă alocaţia de stat pentru copii, sau pentru care se beneficiază de indemnizaţie pentru creşterea copilului nu este necesară depunerea unei noi cereri de solicitare a alocaţiei de stat, aceasta fiind acordată automat în cuantum de 200 lei, pe baza informaţiilor existente în baza dumneavoastră de date;
 - pentru copiii cu handicap pentru care plata alocaţiei de stat se efectueză prin direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului judeţene este necesar să luaţi legătura cu aceste instituţii pentru preluarea bazelor de date, nici în cazul acestora nefiind necesară depunerea unei noi cereri;
 - pentru copii care se vor naşte începând cu 1 ianuarie 2007, sau pentru care alocaţia de stat se solicită, pentru prima oară, este necesar să se depună cererea pentru solicitarea alocaţiei de stat pentru copii, în vederea deschiderii dreptului, informaţiile referitoare la reprezentantul legal ori titularul dreptului neexistând în baza de date de la nivelul direcţiei de muncă, solidaritate socială şi familie.

B. Cuantumurile prestaţiilor de asistenţă socială

Vă facem cunoscut că începând cu luna ianuarie 2007, au fost indexate sau majorate limitele de venituri până la care se acordă unele drepturi şi cuantumurile unor prestaţii sociale, cu indicele de creştere a preţurilor prognozat pentru anul 2007, prin hotărâri ale Guvernului care urmează să fie aprobate de către Guvern şi publicate în Monitorul Oficial al României în perioada imediat următoare. Astfel, au fost promovate hotărâri ale Guvernului care modifică cuantumurile prestaţiilor, după cum urmează:

I. Hotărâre privind indexarea nivelului lunar al venitului minim garantat şi al alocaţiei pentru copiii nounăscuţi, prevăzute de Legea nr.416/2001 privind venitul minim garantat

a) VENIT MINIM GARANTAT
Tipul familiei       Nivel venit minim garantat (lei )    
Nivel venit minim garantat (lei )
                                          - 2006 -                                    - 2007 -
       
persoană singură                       92                                           96
familii 2 persoane                     166                                         173
familii 3 persoane                     231                                         241
familii 4 persoane                     287                                         300
familii 5 persoane                     341                                         356
pentru fiecare persoană
peste numărul de 5 din
familie  
23                                           24

b) ALOCAŢIA PENTRU COPIII NOU NĂSCUŢI – majorare de la 195 lei la 204 lei

II. Hotărâre privind corectarea limitelor de venituri şi indexarea cuantumului alocaţiei familiale complementare şi a alocaţiei de susţinere pentru familia monoparentală

a) VENITUL MEDIU NET LUNAR pe membru de familie până la care se acordă alocaţia familială
complementară şi alocaţia de susţinere pentru familia monoparentală – majorare de la 168 lei la 176 lei

b) CUANTUMUL ALOCAŢIEI FAMILIALE COMPLEMENTARE
Tipul familiei                         
Cuantum alocaţie familială          Cuantum alocaţie familială
                                             
complementară (lei vechi)            complementară (lei RON)
                                                       
- 2006 -                                 - 2007-
                                                

pentru familia cu un copil                      34                                        36
pentru familia cu 2 copii                        40                                        42
pentru familia cu 3 copii                        45                                        47
pentru familia cu 4 sau mai mulţi copii    50                                        52

c) CUANTUMUL ALOCAŢIEI DE SUSŢINERE PENTRU FAMILIA MONOPARENTALĂ
Tipul familiei                       
Cuantum alocaţie familială             Cuantum alocaţie familială
                                              
complementară (lei)                    complementară (lei)
                                                     - 2005 -                                   - 2006-

pentru familia cu un copil                     50                                        52
pentru familia cu 2 copii                       59                                        62
pentru familia cu 3 copii                       67                                        70
pentru familia cu 4 sau mai mulţi copii  76                                         79

III. Hotărârea privind stabilirea cuantumului lunar al alocaţiei de stat pentru copii.
Cuantumul lunar al ALOCAŢIEI DE STAT PENTRU COPII se majorează de la 24 lei la 25 lei, cu excepţia alocaţiei de stat acordată copiilor în vărstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copiilor cu handicap, al cărei cuantum este de 200 lei, conform art. 4 alin.(1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.148/2005 cu modificările şi completările ulterioare

IV. Hotărârea privind indexarea alocaţiei lunare de plasament.
Cuantumul lunar al ALOCAŢIEI DE PLASAMENT se majorează de la 82 lei la 86 lei.

C. Plata drepturilor persoanelor cu handicap vizual
În conformitate cu prevederile art.56 – 57 din Legea nr.448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, toate drepturile persoanelor cu handicap vor fi plătite prin direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului, inclusiv drepturile persoanelor cu handicap vizual.
În luna ianuarie 2007 se efectuează de către direcţiile de muncă, solidaritate socială şi familie plata drepturilor lunii decembrie 2006, urmând ca din luna februarie toate drepturile să fie plătite de către direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului.

DOCUMENTELE NECESARE
pentru

ACORDAREA ÎNDEMNIZAŢIEI LUNARE  ŞI A BUGETULUI PERSONAL COMPLEMENTAR
PERSOANELOR CU HANDICAP:

În  confformitate  cu Lege nr.448/2006 pentru protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap

Beneficiază de îndemnizaţie lunară, indiferent de venituri :
 - în cuantum de 179 lei, pentru adultul cu handicap grav;
 - în cuantum de 147 lei, pentru adultul cu handicap accentuat;
Bugetul personal complementar lunar, indiferent de venituri:
- în cuantum de 80 lei, pentru adultul cu handicap grav;
- în cuantum de 60 lei, pentru adultul cu handicap accentuat;
- în cuantum de 30 lei, pentru adultul cu handicap mediu;

Documente necesare:
 - Cerere
 - CERTIFICAT SAU DECIZIE DE INCADRARE INTR-O CATEGORIE DE PERSOANE CU HANDICAP (în termen de valabilitate)
 - COPIE DUPA B.I. SAU C.I.

DOSARUL SE DEPUNE LA SERVICIUL PUBLIC SAU DIRECTIA DE ASISTENTA SOCIALA DE CARE APARTINE PERSOANA CU HANDICAP

ACTELE NECESARE
pentru obţinerea
CERTIFICATULUI DE ÎNCADRARE INTR-O CATEGORIE DE PERSOANE CU HANDICAP
CARE NECESITA PROTECTIE SPECIALA:

- Copie B.I.
- TRIMITERE DE LA MEDICUL DE FAMILIE
- REFERAT DE LA MEDICUL SPECIALIST
- Toate actele medicale deţinute (rezultate analize, bilete de ieşire din spital, etc.)
- Ultimul certificat de persoană cu handicap (dacă e cazul)

CERTIFICATUL SE OBTINE DE LA COMISIA DE EVALUARE A PERSOANELOR CU HANDICAP PENTRU ADULŢI DIN SECTORUL SAU JUDETUL DE RESEDINTAConform OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, asiguratii au dreptul la:

- concediu si indemnizatie pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani, iar in cazul copilului cu handicap, pentru afectiunile intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani.

 Certificatul de concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstã de pânã la 7 ani si îngrijirea copilului cu handicap în vârstã de pânã la 18 ani pentru afectiuni intercurente se elibereazã de medicul curant, în conditiile si pânã la duratele maxime prevãzute de lege.

Medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau spital are dreptul de a acorda concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav, cu duratã de cel mult 30 de zile calendaristice.

În situatia în care copilul este diagnosticat cu boli infecto -contagioase, neoplazii, este imobilizat în aparat gipsat sau supus unor interventii chirurgicale, eliberarea certificatelor de concediu medical se va face de medicul curant din unitãtile care acordã asistentã medicalã în specialitatea respectivã, pentru durate stabilite de acesta, în functie de gravitatea afectiunii.

Dacã durata concediului medical depãseste 90 de zile, este necesar avizul medicului expert al asigurãrilor sociale. (art. I pct. 19 din Ordinul C.N.A.S. nr. 175/2007 si MSP nr. 830/2007. )

Indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau a copilului cu handicap cu afectiuni intercurente pana la implinirea varstei de 18 ani se acorda pe baza certificatului de concediu medical eliberat de medicul de familie si a certificatului pentru persoanele cu handicap emis, in conditiile legii, dupa caz.

Conform Ordonantei de Urgenta nr.14/2007 pentru modificarea si completarea Legii nr.48/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, persoana care are in ingrijire, supraveghere si intretinere un copil cu handicap beneficiazã, dupã caz, de urmãtoarele drepturi:

    a) concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului cu handicap sau, dupã caz, stimulent lunar, pânã la împlinirea de cãtre acesta a vârstei de 3 ani, în conditiile de acordare prevãzute de Ordonanta de urgentã a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei în vederea cresterii copilului, aprobatã cu modificãri si completãri prin Legea nr. 7/2007, cu modificãrile si completãrile ulterioare;

    b) concediu si o indemnizatie pentru cresterea copilului cu handicap în cuantum de 450 lei, pentru copilul cu handicap cu vârsta cuprinsã între 3 si 7 ani;

    c) program de lucru redus la 4 ore pentru pãrintele care are în îngrijire copilul cu handicap grav sau accentuat, pânã la împlinirea de cãtre acesta a vârstei de 18 ani, la solicitarea pãrintelui;

    d) concedii medicale, acordate în conditiile legii, pentru îngrijirea copilului cu handicap care necesitã internare, tratament ambulatoriu sau la domiciliu pentru afectiuni intercurente, precum si pentru recuperare/reabilitare, pânã la împlinirea de cãtre copil a vârstei de 18 ani;

Actele necesare sunt: dosar cu sina, cerere tip, certificat nastere copil (copie+original); B.I./C.I. mama si tata (copie+original). Informatii suplimentare pot fi solicitate de la sediul DGASPC – sector/judet (dupa caz) unde se depun si actele.
legea 19 /2000 ;  legea 399 /2006  ;  legea 487 /2006 ;  Norme OG 168 /2006 ;  ordin 60 / 2006


Legea 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, publicata in M. Of. partea I nr. 557/23.06.2004 Sectiunea 3 - Sanatatea si bunastarea copilului

Art. 43
(1) Copilul are dreptul de a se bucura de cea mai buna stare de sanatate pe care o poate atinge si de a beneficia de serviciile medicale si de recuperare necesare pentru asigurarea realizarii efective a acestui drept.
(2) Accesul copilului la servicii medicale si de recuperare, precum si la medicatia adecvata starii sale in caz de boala este garantat de catre stat, costurile aferente fiind suportate din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate si de la bugetul de stat.
(3) Organele de specialitate ale administratiei publice centrale, autoritatile administratiei publice locale, precum si orice alte institutii publice sau private cu atributii in domeniul sanatatii sunt obligate sa adopte, in conditiile legii, toate masurile necesare pentru:
a) reducerea mortalitatii infantile;
b) asigurarea si dezvoltarea serviciilor medicale primare si comunitare;
c) prevenirea malnutritiei si a imbolnavirilor;
d) asigurarea serviciilor medicale pentru gravide in perioada pre- si postnatala, indiferent daca acestea au sau nu au calitatea de persoana asigurata in sistemul asigurarilor sociale de sanatate;
e) informarea parintilor si a copiilor cu privire la sanatatea si alimentatia copilului, inclusiv cu privire la avantajele alaptarii, igienei si salubritatii mediului inconjurator;
f) dezvoltarea de actiuni si programe pentru ocrotirea sanatatii si de prevenire a bolilor, de asistenta a parintilor si de educatie, precum si de servicii in materie de planificare familiala;
g) verificarea periodica a tratamentului copiilor care au fost plasati pentru a primi ingrijire, protectie sau tratament;
h) asigurarea confidentialitatii consultantei medicale acordate la solicitarea copilului;
i) derularea sistematica in unitatile scolare de programe de educatie pentru viata, inclusiv educatie sexuala pentru copii, in vederea prevenirii contactarii bolilor cu transmitere sexuala si a graviditatii minorelor.
(4) Parintii sunt obligati sa solicite asistenta medicala pentru a asigura copilului cea mai buna stare de sanatate pe care o poate atinge si pentru a preveni situatiile care pun in pericol viata, cresterea si dezvoltarea copilului.
(5) In situatia exceptionala in care viata copilului se afla in pericol iminent ori exista riscul producerii unor consecinte grave cu privire la sanatatea sau integritatea acestuia, medicul are dreptul de a efectua acele acte medicale de stricta necesitate pentru a salva viata copilului, chiar fara a avea acordul parintilor sau al altui reprezentant legal al acestuia.
(6) Vizitele periodice ale personalului medical de specialitate la domiciliul gravidelor si al copiilor pana la implinirea varstei de un an sunt obligatorii, in vederea ocrotirii sanatatii mamei si copilului, educatiei pentru sanatate, prevenirii abandonului, abuzului sau neglijarii copilului.

Art. 44
(1) Copilul are dreptul de a beneficia de un nivel de trai care sa permita dezvoltarea sa fizica, mentala, spirituala, morala si sociala.
(2) Parintilor sau, dupa caz, altor reprezentanti legali le revine in primul rand responsabilitatea de a asigura, in limita posibilitatilor, cele mai bune conditii de viata necesare cresterii si dezvoltarii copiilor; parintii sunt obligati sa le asigure copiilor locuinta, precum si conditiile necesare pentru crestere, educare, invatatura si pregatirea profesionala.

Art. 45
(1) Copilul are dreptul de a beneficia de asistenta sociala si de asigurari sociale, in functie de resursele si de situatia in care se afla acesta si persoanele in intretinerea carora se gaseste.
(2) In cazul in care parintii sau persoanele care au, potrivit legii, obligatia de a intretine copilul nu pot asigura, din motive independente de vointa lor, satisfacerea nevoilor minime de locuinta, hrana, imbracaminte si educatie ale copilului, statul, prin autoritatile publice competente, este obligat sa asigure acestora sprijin corespunzator, sub forma de prestatii financiare, prestatii in natura, precum si sub forma de servicii, in conditiile legii.
(3) Parintii au obligatia sa solicite autoritatilor competente acordarea alocatiilor, indemnizatiilor, prestatiilor in bani sau in natura si a altor facilitati prevazute de lege pentru copii sau pentru familiile cu copii.
(4) Autoritatile administratiei publice locale au obligatia de a informa parintii si copiii in legatura cu drepturile pe care le au, precum si asupra modalitatii de acordare a drepturilor de asistenta sociala si de asigurari sociale.

Art. 46
(1) Copilul cu handicap are dreptul la ingrijire speciala, adaptata nevoilor sale.
(2) Copilul cu handicap are dreptul la educatie, recuperare, compensare, reabilitare si integrare, adaptate posibilitatilor proprii, in vederea dezvoltarii personalitatii sale.
(3) Ingrijirea speciala trebuie sa asigure dezvoltarea fizica, mentala, spirituala, morala sau sociala a copiilor cu handicap. Ingrijirea speciala consta in ajutor adecvat situatiei copilului si parintilor sai ori, dupa caz, situatiei celor carora le este incredintat copilul si se acorda gratuit, ori de cate ori acest lucru este posibil, pentru facilitarea accesului efectiv si fara discriminare al copiilor cu handicap la educatie, formare profesionala, servicii medicale, recuperare, pregatire, in vederea ocuparii unui loc de munca, la activitati recreative, precum si la orice alte activitati apte sa le permita deplina integrare sociala si dezvoltare a personalitatii lor.
(4) Organele de specialitate ale administratiei publice centrale si autoritatile administratiei publice locale sunt obligate sa initieze programe si sa asigure resursele necesare dezvoltarii serviciilor destinate satisfacerii nevoilor copiilor cu handicap si ale familiilor acestora in conditii care sa le garanteze demnitatea, sa le favorizeze autonomia si sa le faciliteze participarea activa la viata comunitatii.

Sectiunea 4 - Educatie, activitati recreative si culturale

Art. 47
(1) Copilul are dreptul de a primi o educatie care sa ii permita dezvoltarea, in conditii nediscriminatorii, a aptitudinilor si personalitatii sale.
(2) Parintii copilului au cu prioritate dreptul de a alege felul educatiei care urmeaza sa fie data copiilor lor si au obligatia sa inscrie copilul la scoala si sa asigure frecventarea cu regularitate de catre acesta a cursurilor scolare.
(3) Copilul care a implinit varsta de 14 ani poate cere incuviintarea instantei judecatoresti de a-si schimba felul invataturii si al pregatirii profesionale.

Art. 48
(1) Ministerul Educatiei si Cercetarii, ca organ de specialitate al administratiei publice centrale, precum si inspectoratele scolare si unitatile de invatamant, ca institutii ale administratiei publice locale cu atributii in domeniul educatiei, sunt obligate sa intreprinda masuri necesare pentru:
a) facilitarea accesului la educatia prescolara si asigurarea invatamantului general obligatoriu si gratuit pentru toti copiii;
b) dezvoltarea de programe de educatie pentru parintii tineri, inclusiv in vederea prevenirii violentei in familie;
c) organizarea de cursuri speciale de pregatire pentru copiii care nu pot raspunde la cerintele programei scolare nationale, pentru a nu intra prematur pe piata muncii;
d) organizarea de cursuri speciale de pregatire pentru copiii care au abandonat scoala, in vederea reintegrarii lor in sistemul national de invatamant;
e) respectarea dreptului copilului la timp de odihna si timp liber, precum si a dreptului acestuia de a participa liber la viata culturala si artistica;
f) prevenirea abandonului scolar din motive economice, luand masuri active de acordare a unor servicii sociale in mediul scolar, cum sunt: hrana, rechizite, transport si altele asemenea.
(2) In cadrul procesului instructiv-educativ copilul are dreptul de a fi tratat cu respect de catre cadrele didactice, de a fi informat asupra drepturilor sale, precum si asupra modalitatilor de exercitare a acestora. Pedepsele corporale in cadrul procesului instructiv-educativ sunt interzise.
(3) Copilul, personal si, dupa caz, reprezentat sau asistat de reprezentantul sau legal, are dreptul de a contesta modalitatile si rezultatele evaluarii si de a se adresa in acest sens conducerii unitatii de invatamant, in conditiile legii.
(4) Cadrele didactice au obligatia de a semnala serviciului public de asistenta sociala sau, dupa caz, directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului cazurile de rele tratamente, abuzuri sau de neglijare a copiilor.

Art. 49
(1) Copilul are dreptul la odihna si vacanta.
(2) Copilul trebuie sa beneficieze de timp suficient pentru odihna si vacanta, sa participe in mod liber la activitati recreative proprii varstei sale si la activitatile culturale, artistice si sportive ale comunitatii. Autoritatile publice au obligatia sa contribuie, potrivit atributiilor ce le revin, la asigurarea conditiilor exercitarii in conditii de egalitate a acestui drept.
(3) Autoritatile publice au obligatia sa asigure, potrivit atributiilor care le revin, locuri de joaca suficiente si adecvate pentru copii, in mod special in situatia zonelor intens populate.


Hotarârea Guvernului nr. 32 /2006 privind acordarea unui ajutor
Publicata în M.Of. nr. 35/18-01-2007 În temeiul art.1 din Ordonanta Guvernului nr.28/2003 privind trimiterea bolnavilor pentru tratament in strainatate, aprobata prin Legea nr.119/2003, persoanele cu afectiuni deosebit de grave, care nu pot fi tratate în tara, pot fi trimise la tratament in strainatate, cheltuielile pentru aceste tratamente fiind suportate din bugetul de stat aprobat in acest scop Ministerului Sanatatii Publice.
De asemenea, conform art.5 alin.(1), lit.h) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.118/1999 privind infiintarea si utilizarea Fondului national de solidaritate, cu modificarile si completarile ulterioare, aprobata prin Legea nr.366/2001, la propunerea Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, Guvernul poate aproba “acordarea de ajutor persoanelor cu afectiuni de sanatate deosebit de grave, pentru tratament medical si interventii chirugicale în strainatate”.
În acest sens, se propune acordarea unui ajutor în valoare de 80.000 euro pentru pacienta Mihu Ioana Alexandra, în vârsta de 24 de ani, din municipiul Sibiu, Str. Nicolae Titulescu nr.11, judetul Sibiu, cu diagnosticul leucemie acuta limfoblastica cu recadere precoce, în vederea efectuarii transplantului medular în clinica de specialitate din Germania.
Cheltuielile necesare efectuarii tratamentului în valoare de 80.000 euro vor fi suportate din bugetul de stat, dupa cum urmeaza:
- Ministerul Sanatatii Publice va aloca suma de 50.000 euro
- Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei va aloca suma de 30.000 euro.
Pentru cazul mentionat exista aprobarea si solicitarea din partea Ministerului Sanatatii Publice, în conformitate cu prevederile art.25 din Normele metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.118/1999, aprobate prin Hotarârea Guvernului nr.743/2000.
Metodologia de solicitare si aprobare a trimiterii în strainatate a beneficiarului acestui ajutor este cea stabilita de Ministerul Sanatatii prin ordinul ministrului sanatatii nr.50/2004 privind metodologia de trimitere a unor categorii de bolnavi pentru tratament în strainatate, cu modificarile si completarile ulterioare.

Fata de cele prezentate, a fost promovata Hotarârea Guvernului privind acordarea unui ajutor.
Ministrul muncii, solidaritatii sociale si familiei
Gheorghe Barbu
Ministrul sanatatii publice
Gheorghe Eugen Nicolaescu
 


OrdonanteiGuvernului nr. 28/2003 privind trimiterea bolnavilor pentru tratament înstrainatate ( PL nr.27/3 februarie 2003)

Articolul 1 va avea urmatorul cuprins:—Art.1. - Persoanele cu afectiuni deosebitde grave, care nu pot fi tratate în tara, pot fitrimise la tratament în strainatate.“

Legea nr. 119 din 08.aprilie.2003 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 28/2003 privind trimiterea bolnavilor pentru tratament in strainatate
 ARTICOL UNIC
Se aproba Ordonanta Guvernului nr. 28 din 30 ianuarie 2003 privind trimiterea bolnavilor pentru tratament in strainatate, adoptata in temeiul art. 1 pct. VI.4 din Legea nr. 680/2002 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante si publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 62 din 1 februarie 2003, cu urmatoarea modificare:
    - Articolul 1 va avea urmatorul cuprins:
    "ART. 1
    Persoanele cu afectiuni deosebit de grave, care nu pot fi tratate in tara, pot fi trimise la tratament in strainatate."

Aceasta lege a fost adoptata de Camera Deputatilor in sedinta din 25 februarie 2003, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia Romaniei.
PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR
VALER DORNEANU
Aceasta lege a fost adoptata de Senat in sedinta din 20 martie 2003, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia Romaniei.
p. PRESEDINTELE SENATULUI,
DORU IOAN TARACILA
EMITENT: PARLAMENTUL ROMANIEI
PUBLICATA IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 253 din 12 aprilie 2003


Legea nr.46/21.01.2003
Legea drepturilor pacientului

EMITENT: PARLAMENTUL ROMANIEI
PUBLICATA ÎN: MONITORUL OFICIAL NR. 51 din 29 ianuarie 2003

Parlamentul României adopta prezenta lege.

CAP. 1
Dispozitii generale
ART. 1
În sensul prezentei legi:
a) prin pacient se întelege persoana sanatoasa sau bolnava care utilizeaza serviciile de sanatate;
b) prin discriminare se întelege distinctia care se face între persoane aflate în situatii similare pe baza rasei, sexului, vârstei, apartenentei etnice, originii nationale sau sociale, religiei, optiunilor politice sau antipatiei personale;
c) prin îngrijiri de sanatate se întelege serviciile medicale, serviciile comunitare si serviciile conexe actului medical;
d) prin interventie medicala se întelege orice examinare, tratament sau alt act medical în scop de diagnostic preventiv, terapeutic ori de reabilitare;
e) prin îngrijiri terminale se întelege îngrijirile acordate unui pacient cu mijloacele de tratament disponibile, atunci când nu mai este posibila îmbunatatirea prognozei fatale a starii de boala, precum si îngrijirile acordate în apropierea decesului.
ART. 2
Pacientii au dreptul la îngrijiri medicale de cea mai înalta calitate de care societatea dispune, în conformitate cu resursele umane, financiare si materiale.
ART. 3
Pacientul are dreptul de a fi respectat ca persoana umana, fara nici o discriminare.

CAP. 2
Dreptul pacientului la informatia medicala
ART. 4
Pacientul are dreptul de a fi informat cu privire la serviciile medicale disponibile, precum si la modul de a le utiliza.
ART. 5
(1) Pacientul are dreptul de a fi informat asupra identitatii si statutului profesional al furnizorilor de servicii de sanatate.
(2) Pacientul internat are dreptul de a fi informat asupra regulilor si obiceiurilor pe care trebuie sa le respecte pe durata spitalizarii.
ART. 6
Pacientul are dreptul de a fi informat asupra starii sale de sanatate, a interventiilor medicale propuse, a riscurilor potentiale ale fiecarei proceduri, a alternativelor existente la procedurile propuse, inclusiv asupra neefectuarii tratamentului si nerespectarii recomandarilor medicale, precum si cu privire la date despre diagnostic si prognostic.
ART. 7
Pacientul are dreptul de a decide daca mai doreste sa fie informat în cazul în care informatiile prezentate de catre medic i-ar cauza suferinta.
ART. 8
Informatiile se aduc la cunostinta pacientului într-un limbaj respectuos, clar, cu minimalizarea terminologiei de specialitate; în cazul în care pacientul nu cunoaste limba româna, informatiile i se aduc la cunostinta în limba materna ori în limba pe care o cunoaste sau, dupa caz, se va cauta o alta forma de comunicare.
ART. 9
Pacientul are dreptul de a cere în mod expres sa nu fie informat si de a alege o alta persoana care sa fie informata în locul sau.
ART. 10
Rudele si prietenii pacientului pot fi informati despre evolutia investigatiilor, diagnostic si tratament, cu acordul pacientului.
ART. 11
Pacientul are dreptul de a cere si de a obtine o alta opinie medicala.
ART. 12
Pacientul are dreptul sa solicite si sa primeasca, la externare, un rezumat scris al investigatiilor, diagnosticului, tratamentului si îngrijirilor acordate pe perioada spitalizarii.

CAP. 3
Consimtamântul pacientului privind interventia medicala
ART. 13
Pacientul are dreptul sa refuze sau sa opreasca o interventie medicala asumându-si, în scris, raspunderea pentru decizia sa; consecintele refuzului sau ale opririi actelor medicale trebuie explicate pacientului.
ART. 14
Când pacientul nu îsi poate exprima vointa, dar este necesara o interventie medicala de urgenta, personalul medical are dreptul sa deduca acordul pacientului dintr-o exprimare anterioara a vointei acestuia.
ART. 15
În cazul în care pacientul necesita o interventie medicala de urgenta, consimtamântul reprezentantului legal nu mai este necesar.
ART. 16
În cazul în care se cere consimtamântul reprezentantului legal, pacientul trebuie sa fie implicat în procesul de luare a deciziei atât cât permite capacitatea lui de întelegere.
ART. 17
(1) În cazul în care furnizorii de servicii medicale considera ca interventia este în interesul pacientului, iar reprezentantul legal refuza sa îsi dea consimtamântul, decizia este declinata unei comisii de arbitraj de specialitate.
(2) Comisia de arbitraj este constituita din 3 medici pentru pacientii internati în spitale si din 2 medici pentru pacientii din ambulator.
ART. 18
Consimtamântul pacientului este obligatoriu pentru recoltarea, pastrarea, folosirea tuturor produselor biologice prelevate din corpul sau, în vederea stabilirii diagnosticului sau a tratamentului cu care acesta este de acord.
ART. 19
Consimtamântul pacientului este obligatoriu în cazul participarii sale în învatamântul medical clinic si la cercetarea stiintifica. Nu pot fi folosite pentru cercetare stiintifica persoanele care nu sunt capabile sa îsi exprime vointa, cu exceptia obtinerii consimtamântului de la reprezentantul legal si daca cercetarea este facuta si în interesul pacientului.
ART. 20
Pacientul nu poate fi fotografiat sau filmat într-o unitate medicala fara consimtamântul sau, cu exceptia cazurilor în care imaginile sunt necesare diagnosticului sau tratamentului si evitarii suspectarii unei culpe medicale.

CAP. 4
Dreptul la confidentialitatea informatiilor si viata privata a pacientului
ART. 21
Toate informatiile privind starea pacientului, rezultatele investigatiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidentiale chiar si dupa decesul acestuia.
ART. 22
Informatiile cu caracter confidential pot fi furnizate numai în cazul în care pacientul îsi da consimtamântul explicit sau daca legea o cere în mod expres.
ART. 23
În cazul în care informatiile sunt necesare altor furnizori de servicii medicale acreditati, implicati în tratamentul pacientului, acordarea consimtamântului nu mai este obligatorie.
ART. 24
Pacientul are acces la datele medicale personale.
ART. 25
(1) Orice amestec în viata privata, familiala a pacientului este interzis, cu exceptia cazurilor în care aceasta imixtiune influenteaza pozitiv diagnosticul, tratamentul ori îngrijirile acordate si numai cu consimtamântul pacientului.
(2) Sunt considerate exceptii cazurile în care pacientul reprezinta pericol pentru sine sau pentru sanatatea publica.

CAP. 5
Drepturile pacientului în domeniul reproducerii
ART. 26
Dreptul femeii la viata prevaleaza în cazul în care sarcina reprezinta un factor de risc major si imediat pentru viata mamei.
ART. 27
Pacientul are dreptul la informatii, educatie si servicii necesare dezvoltarii unei vieti sexuale normale si sanatatii reproducerii, fara nici o discriminare.
ART. 28
(1) Dreptul femeii de a hotarî daca sa aiba sau nu copii este garantat, cu exceptia cazului prevazut la art. 26.
(2) Pacientul, prin serviciile de sanatate, are dreptul sa aleaga cele mai sigure metode privind sanatatea reproducerii.
(3) Orice pacient are dreptul la metode de planificare familiala eficiente si lipsite de riscuri.

CAP. 6
Drepturile pacientului la tratament si îngrijiri medicale
ART. 29
(1) În cazul în care furnizorii sunt obligati sa recurga la selectarea pacientilor pentru anumite tipuri de tratament care sunt disponibile în numar limitat, selectarea se face numai pe baza criteriilor medicale.
(2) Criteriile medicale privind selectarea pacientilor pentru anumite tipuri de tratament se elaboreaza de catre Ministerul Sanatatii si Familiei în termen de 30 de zile de la data intrarii în vigoare a prezentei legi si se aduc la cunostinta publicului.
ART. 30
(1) Interventiile medicale asupra pacientului se pot efectua numai daca exista conditiile de dotare necesare si personal acreditat.
(2) Se excepteaza de la prevederile alin. (1) cazurile de urgenta aparute în situatii extreme.
ART. 31
Pacientul are dreptul la îngrijiri terminale pentru a putea muri în demnitate.
ART. 32
Pacientul poate beneficia de sprijinul familiei, al prietenilor, de suport spiritual, material si de sfaturi pe tot parcursul îngrijirilor medicale. La solicitarea pacientului, în masura posibilitatilor, mediul de îngrijire si tratament va fi creat cât mai aproape de cel familial.
ART. 33
Pacientul internat are dreptul si la servicii medicale acordate de catre un medic acreditat din afara spitalului.
ART. 34
(1) Personalul medical sau nemedical din unitatile sanitare nu are dreptul sa supuna pacientul nici unei forme de presiune pentru a-l determina pe acesta sa îl recompenseze altfel decât prevad reglementarile de plata legale din cadrul unitatii respective.
(2) Pacientul poate oferi angajatilor sau unitatii unde a fost îngrijit plati suplimentare sau donatii, cu respectarea legii.
ART. 35
(1) Pacientul are dreptul la îngrijiri medicale continue pâna la ameliorarea starii sale de sanatate sau pâna la vindecare.
(2) Continuitatea îngrijirilor se asigura prin colaborarea si parteneriatul dintre diferitele unitati medicale publice si nepublice, spitalicesti si ambulatorii, de specialitate sau de medicina generala, oferite de medici, cadre medii sau de alt personal calificat. Dupa externare pacientii au dreptul la serviciile comunitare disponibile.
ART. 36
Pacientul are dreptul sa beneficieze de asistenta medicala de urgenta, de asistenta stomatologica de urgenta si de servicii farmaceutice, în program continuu.

CAP. 7
Sanctiuni
ART. 37
Nerespectarea de catre personalul medico-sanitar a confidentialitatii datelor despre pacient si a confidentialitatii actului medical, precum si a celorlalte drepturi ale pacientului prevazute în prezenta lege atrage, dupa caz, raspunderea disciplinara, contraventionala sau penala, conform prevederilor legale.

CAP. 8
Dispozitii tranzitorii si finale
ART. 38
(1) Autoritatile sanitare dau publicitatii, anual, rapoarte asupra respectarii drepturilor pacientului, în care se compara situatiile din diferite regiuni ale tarii, precum si situatia existenta cu una optima.
(2) Furnizorii de servicii medicale sunt obligati sa afiseze la loc vizibil standardele proprii în conformitate cu normele de aplicare a legii.
(3) În termen de 90 de zile de la data intrarii în vigoare a prezentei legi, Ministerul Sanatatii si Familiei elaboreaza normele de aplicare a acesteia, care se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 39
Prezenta lege intra în vigoare la 30 de zile de la data publicarii în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 40
La data intrarii în vigoare a prezentei legi se abroga art. 78, 108 si 124 din Legea nr. 3/1978 privind asigurarea sanatatii populatiei, publicata în Buletinul Oficial, Partea I, nr. 54 din 10 iulie 1978, precum si orice alte dispozitii contrare.

Aceasta lege a fost adoptata de Senat în sedinta din 19 decembrie 2002, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia României.

PRESEDINTELE SENATULUI
NICOLAE VACAROIU
Aceasta lege a fost adoptata de Camera Deputatilor în sedinta din 19 decembrie 2002, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia României.
PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR,
VIOREL HREBENCIUC

SFATURI PENTRU DIETA

DIETA COPIILOR CARE URMEAZA TRATAMENT CITOSTA
Spitalul Maria Sklodowska Curie (Budimex), Bucuresti


    ALIMENTE PERMISE

  1. Apa fiarta si racita, apa minerala (cu excepţia copiilor care primesc PREDNISON sau HEMISUCCINAT DE HIDROCORTIZON), ceai indulcit cu glucoza sau zahar fiert;

  2. Paine flambata (trecuta de 4-5 ori prin flacara) sau prajita;

  3. Sticks-uri, grisine ambalate etans (aseptic), papanasi fierti;

  4. Carne de pui, vita sau porc, slaba, preparata termic foarte bine (fiarta, la gratar sau la cuptor, perisoare fierte);

  5. Ficat de pasare preparat termic foarte bine (la cuptor sau la gratar);

  6. Branza de vaci preparata in casa, in condiţii cat mai stricte de igiena, de la spital sau ambalata in pachete din magazinele de lactate;

  7. Branza topita la “triunghiuri”;

  8. Mamaliga cu branza de vaci;

  9. Oua de gaina fierte foarte bine (15 minute), in special galbenusul;

 10. Macaroane cu branza (branza de vaci sau telemea prelucrata termic);

 11. Banane;

 12. Legume fierte (supa, ciorba, ghiveci, mancare de fasole verde, conopida, sote de morcovi, morcovi fierti, musaca de legume, ardei umpluti);

 13. Cartofi fierti sau piure (in cantitate mica), musaca de cartofi;

 14. Orez fiert, pilaf;

 15. Fructe fierte (compot), mere si gutui coapte;

 16. Margarina, unt, frisca;

 17. Dulciuri de casa, de la spital (chec, placinta) sau din comert;

 18. Gem, ciocolata si dulceata in cantitati mici.


Recomandari de dieta propuse de Bristol Cancer Centre

Malnutritia este comuna in adultii si copiii bolnavi de cancer. Exista dovezi care arata clar ca acest aspect  poate avea un impact negativ asupra raspunsului la tratament al pacientului, cit si asupra modului in care bolnavul poate tolera tratamentul. Un plan de dieta sanatoasa poate proteja impotriva malnutritiei si poate asigura nivelul adecvat de nutrienti care ajuta sistemul imunitar si mecanismele de aparare ale corpului. Atit sistemul imunitar, cit si functiile de aparare ale organismului pot deveni slabite in urma bolii sau in urma tratamentelor medicale necesare.

Cercetarile stiintifice au pus in evidenta proprietatile anti-cancer ale multor alimente si au indicat ca o dieta sanatoasa poate fi foarte benefica oamenilor bolnavi de cancer. Aceast pliant prezinta un cadru general de recomandari de dieta sanatoasa. Includem o lista de alimente pe care le recomandam a fi consumate din belsug, o lista de alimente pe care le recomandam a fi consumate in moderatie, precum si o lista de alimente care trebuie consumate in cantitati minime sau deloc. De asemenea, furnizam sugestii practice cu privire la introducerea gradata a alimentelor sanatoase bogate in substante anti-cancer, in paralel cu reducerea treptata sau evitarea completa a produselor care submineaza sanatatea.

Atentie: in cazul in care aveti nevoi nutritionale specifice, va rugam sa consultati medicul, inainte de a incepe schimbarea dietei !

Vedere de Ansamblu

Desi ce  mincam este foarte important, exista multe alte schimbari care pot fi facute pentru imbunatatirea calitatii vietii si pentru protectia sanatatii si a starii generale bune a organismului. Este foarte normal ca adultii si copiii sa incerce un nivel de stress ridicat dupa ce sint diagnosticati cu cancer, dar acest stress poate impiedica sistemul imunitar  (sistemul de aparare impotriva bolii) sa lucreze la capacitatea sa maxima. De aceea, consideram ca invatarea unor tehnici practice de reducere a stresului poate fi la fel de importanta ca si urmarea unei diete sanatoase.

Dieta Sanatoasa pentru Copii

Introducerea Schimbarilor de Dieta

Placere -  cel mai important lucru de tinut minte este ca hrana trebuie sa fie intotdeauna o placere.
Felul in care ne simtim cind mincam are un efect semnificativ asupra digestiei si absorbtiei alimentelor, de aceea trebuie sa incercam, pe cit posibil, sa mincam intr-un mediu relaxat. Stresul generat de faptul ca nu ne place mincarea poate submina hranirea organismului. De aceea este important sa nu mincam sub presiunea gindurilor legate de ce ar trebui si ce nu ar trebui sa mincam.

Experiment – este important sa ne placa ceea ce mincam, dar, in acelasi timp, este vital sa introducem in dieta zilnica cit de multe alimente sanatoase. Incurajam oamenii sa experimenteze si
sa caute cai de pregatire a unei  hrane sanatoase si delicioase.

Schimbari Treptate – cind va schimbati dieta, faceti-o treptat. Este important sa nu faceti multe schimbari in acelasi timp, pentru ca puteti sa deveniti coplesit de prea multe schimbari si sa doriti sa renuntati cu totul la planul de dieta sanatoasa.

Variatie – este esential sa aveti o dieta variata nu numai pentru a va asigura balanta necesara de nutrienti, dar si pentru a evita situatia in care v-ati plictisi de planul nou de dieta.

Alimente de consumat din belsug

·    Alimente organice – folositi hrana organica cind este disponibila si cind va permite bugetul, pentru a va limita expunerea la pesticide si hormoni.
·    Alimente integrale – alimentele integrale sint acelea cu foarte putine adaosuri si cu grad de procesare minim. Preferati alimentele neprocesate, adica nu mincati semi-preparate sau fast-food. Folositi alimente nerafinate, de exemplu piine neagra integrala sau paste fainoase integrale, mai degraba decit piine alba sau paste albe.
·    Fructe si legume proaspete – alegeti-le pe cele de sezon si cele care sint cultivate local, pe cit posibil. Trebuie sa aveti 8-10 portii de fructe si legume zilnic, cu 5 portii de legume si 3 portii de fructe. Mincati o parte din acestea in stare cruda si o parte usor innabusite sau la cuptor. Mincati o varietate larga de fructe si legume, intr-un curcubeu de culori.
·    Cereale integrale – includeti cereale integrale in dieta dvs. zilnica. Folositi din belsug ovaz, orez, secara, griu, tarite,etc.
·    Leguminoase – includeti fasole, mazare, linte – in stare incoltita sau  fierte.
·    Grasimi sanatoase – folositi uleiuri presate la rece pentru salate si ulei de masline extra virgin sau ulei de cocos pentru gatit. Uleiul de masline poate fi stropit peste felia de piine, in loc de unt sau margarina. Este interzisa folosirea margarinei sau a grasimilor hydrogenate. Nucile si semintele sint si ele surse foarte bune de acizi grasi esentiali.
·    Sucuri – sucurile proapete sint o cale excelenta de sprijinire a sistemului imunitar. Folositi in general sucuri de legume si adaugati o fructa mica pentru indulcirea sa.
·    Apa – beti cantitati mari de apa, minim 2 litri pe zi. Folositi apa de izvor, minerala sau apa filtrata.

Alimente de consumat in moderatie

·    Carne de pui sau curcan (organic, daca este posibil)
·    Oua – de gaina, rata (organice, daca e posibil).
·    Peste – alegeti peste de apa adinca, cum ar fi cod sau macrou si pestele oceanic mic: sardine, hering.

Atentie: sugeram consumarea de carne sau peste in cantitati mici – o bucata de marimea unei palme de trei ori pe saptamina. Recomandam folosirea alimentelor organice. Cei care doresc sa nu consume carne, trebuie sa fie atenti in a consuma proteinele necesare din surse vegetale si le recomandam sa ceara sfaturile unui expert in nutritie pentru aceasta.

Alimente de minimizat sau evitat

·    Carne rosie – vita, porc, miel
·    Produse lactate – lapte, brinza, smintina, iaurt (se pot inlocui cu produse de soia).
·    Alimente afumate sau conservate cu sare
·    Alimente la gratar sau pe jar
·    Zaharuri rafinate –evitati toate produsele ce contin zahar si folositi doar fructele ca sursa de zahar (in principal in stare proaspata, dar si uscate daca se doreste). Mierea si siropul de fructe pot fi folosite ocazional, daca este necesar.
·    Hrana procesata  - ex: alimente semi-preparate, fast food.
·    Cafeina
·    Alcool
·    Sare de masa – folositi sare de mare ca inlocuitor, daca este necesar.
·    Grasimi hidrogenate – se gasesc in multe produse semipreparate si fast food, sub denumirea de ‘ulei vegetal’ sau ‘margarina’. Folositi numai uleiuri presate la rece pentru inlocuire.

Sfaturi

·    Incepeti schimbarile de dieta prin cresterea consumului de legume si fructe organice. Continuati apoi cu cresterea cantitatilor de cereale integrale, leguminoase, nuci si seminte, astfel incit alimentele vegetale sa constituie marea majoritate a hranei pe care o consumati.

·    Un mod bun de a asigura o varietate de fructe si vegetale este a incerca sa consumati un ‘curcubeu’ de culori, adica o gama variata de alimente colorate. Culorile deschise si puternice fac ca hrana sa arate foarte apetisant.

·    Inlocuiti gradat lactatele cu lapte de soia, lapte de orez, lapte de tarite.

·    Faceti sucuri de legume cu o fructa mica pentru indulcire. Substantele nutritive din sucuri se absorb foarte repede, de aceea, sucurile sint in particular folositoare pentru cei cu digestie inceata.

·    Daca nu puteti obtine fructe si legume organice, folositi non-organice, dar spalati-le foarte bine. Pentru a indeparta pesticidele de pe suprafata lor, introduceti-le intr-o solute de apa si otet pentru 15 minute si apoi clatiti-le bine cu apa inainte de consumare.

·    Nu va bazati dieta pe produse de griu prea mult. Folositi mai mult cereale integrale cum ar fi: orez, secara, orz, porumb.

·    Pentru a va aroma mincarea folositi: ierburi (proaspete sau uscate), lamiie, pasta de rosii, usturoi, ciuperci uscate, rosii uscate.

·    Daca va este greu a renunta brusc la produsele animale, incepeti cu a reduce la o data pe saptamina consumul acestora. Introduceti gradat produsele vegetale.
 
·    Puneti la incoltit boabe de fasole, mazare, linte. Sint ieftine si reprezinta o hrana extrem de nutritiva. Mincati legume incoltite in stare cruda sau innabusita.

Recomandari de la BRISTOL CANCER HELP CENTRE, pentru Asociatia P.A.V.E.L., obtinute si traduse in limba romana de catre: Dr. Luiza Dihoru, Dept. of Civil Engineering, University of Bristol
19 Martie 2006CANCERUL si ALIMENTATIA


Congresul cancerului tinut recent la Paris a confirmat capacitatea exceptionala a fructelor si legumelor de a preveni si vindeca tumorile ucigatoare

    „Bomba" ultimului congres mondial al cancerului tinut la Paris a fost victoria morcovului si a rubedeniilor lui impotriva bolilor oncologice. Fructele si legumele au triumfat. Un studiu mamut, intins pe o durata de 35 de ani si efectuat pe 500.000 de subiecti, a dovedit fara drept de apel ca alimentatia vegetariana reduce drastic aparitia cancerului. Practicantii terapiilor naturiste au avut dreptate. Cand Dumnezeu a lasat boala a lasat si leacurile care o pot vindeca.
    „De necrezut", a exclamat profesorul francez Michel Boiron, presedintele fondator al congresului international al cancerului. „Scepticismul nostru este invins. Cifrele studiului EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition = Investigatia europeana prospectiva privind cancerul si alimentatia) sunt de necombatut. Legatura dintre cancer si alimentatie este edificata."
    Desi nu e noua, ideea ca hrana joaca un rol decisiv in stoparea sau dezvoltarea tumorilor canceroase a fost multa vreme respinsa, minimalizata sau privita cu scepticism de lumea medicala occidentala. Cancerul era interpretat ca o boala in sine, declansata prin dereglarea necontrolata a unor celule. Un soi de „nebunie" organica. Din fericire, studiul EPIC vine cu concluzii de neclintit. Este cea mai mare ancheta realizata vreodata asupra relatiei dintre nutritie si cancer. Studiile efectuate compara alimentatia si modul de viata a 500.000 de indivizi din tarile nordice si sudice ale Europei, unii dintre ei amatori de unt si de carnuri grase, ceilalti - consumatori de legume, fructe si untdelemn de masline. Incepand cu anul 1970, majoritatea subiectilor au fost urmariti fiecare in parte, in medie timp de cinci ani. Ultimele rezultate au fost publicate in iunie 2005 si comunicate oficial la congresul de la Paris . A fost primul studiu combinat si cu prelevari de sange si ADN, stocate in banci biologice, pentru cercetarea indicilor nutritionali. Concluzia e clara: schimbarea regimului alimentar poate reduce frecventa cancerului. Iata si cateva prescriptii importante rezultate din studiul EPIC.
 
     Consumati cat mai multe fructe si legume
    Persoanele care consuma in medie 35 de grame de fibre vegetale pe zi (sapte portii de fructe si de legume mancate pe intinderea unei zile) reduc riscul imbolnavirii de cancer cu 40%. Cifra creste, daca pe langa alimentatia vegetariana, veti fi atenti sa va si miscati. Mai ales cancerul intestinal si cel de colon sunt tinute in frau printr-o alimentatie adecvata combinata cu sport. „Marele progres al acestui studiu consta in faptul de-a arata ca riscul cancerului poate fi drastic redus prin cresterea consumului de fructe si de legume, principalele surse de fibre alimentare", spune profesorul Elio Riboli, responsabilul studiului EPIC, specialist mondial in probleme de nutritie si cancer.
 
     Vegetalele: bariera impotriva cancerului de colon
    Includeti in fiecare din mesele dvs. o leguma sau o salata si un fruct la desert. Care sunt cele mai indicate? Toate fructele contin combinatii de substante protectoare. Pentru a beneficia de ele, variati culorile: dupa ce mancati un mar rosu, gustati o para aurie sau un strugure negru. La fel si in cazul legumelor: dupa o tomata rosie, consumati un broccoli verde sau o ridiche neagra. Cel mai adesea, principiile active care opresc cancerul sunt cuprinse chiar in colorantii din plante. Eficienta lor a fost constatata nu doar in cancerul de colon, ci si in cel de prostata, pancreas, plamani, esofag. Uitati carnea, mancati peste.
      Se banuia de multa vreme ca excesul de carne nu este sanatos. Studiul EPIC confirma si aceasta realitate. Analiza efectuata a grupat carnea in trei categorii: carne rosie, mezeluri si carne de pasare. Din prima grupa fac parte carnea de vita, vitel, porc, proaspata, tocata sau congelata. Din grupa a doua fac parte salamurile de porc sau vita, conservate in saramura, cu sau fara nitrati, afumaturile, carnea uscata sau conservata prin fierbere: jambonul, carnatii, pateul de ficat, crenvurstii etc... Pasarile au fost reprezentate de gasca si pui. Rezultatul: riscul de cancer colorectal e mult mai ridicat la consumatorii de carne si mezeluri. In schimb, nu exista nici o problema cu carnea de pasare, cu conditia sa nu fie din crescatorii. Ca solutie alternativa pentru carne se recomanda pestele, desi efectul lui protector n-a putut fi explicat pe deplin. Se presupune ca anumiti acizi grasi, prezenti in mare cantitate in uleiul de peste, inhiba dezvoltarea tumorilor canceroase.
 
     Leguminoase si cereale complete
    Grau, orz, ovaz, mei, secara, linte, fasole, soia, seminte de in si susan - „E timpul sa redescoperim cerealele si leguminoasele", ne indeamna studiul EPIC. „Bogatia lor in fibre participa, de asemenea, la prevenirea cancerului de colon. In sensul acesta, ar fi bine ca painea cotidiana sa fie inlocuita de sase portii de grau incoltit, consumat pe durata unei zile."
Unele leguminoase (mai ales soia) prezinta un alt atu: continutul lor bogat in fito-estrogeni. Femeile asiatice, care consuma multe leguminoase inca de la varsta copilariei, sunt mult mai putin atinse de cancerul de san. Ipoteza avansata: acesti micro-constituenti sunt capabili sa blocheze efectul estrogenilor asupra celulelor mamare. In schimb, o posibila cauza de aparitie a cancerului de san poate fi excesul de kilograme acumulate dupa menopauza.
    In concluzie, puneti linte in toate salatele, mancati cu incredere soia, mancati cereale complete. Protejati-va intestinul si controlati-va greutatea.
 
     Optati pentru o alimentatie variata
    Decat sa mananci un anume aliment, mai bine consumi cate putin din toate... Si reduceti consumul de alcool. De fapt, ideea generala care s-a desprins la congresul de la Paris a fost ca nu exista atat alimente protectoare, cat un model alimentar preventiv, inspirat din modelul mediteranean. Si anume: legume stropite din belsug cu ulei de masline.
    Un alt principiu recomandat priveste alimentele proaspete si crude, netrecute prin foc. Favorizati, deci, salatele de legume, condimentate cu ierburi aromate, si fructe de toate gusturile si culorile. Activitatea fizica reduce riscul cancerului de san

    O a doua surpriza a congresului de la Paris a fost confirmarea prin studiu a incidentei deosebite pe care sportul, miscarea, o are in stoparea diverselor tipuri de cancer. Prin urmare, specialistii recomanda includerea lor in viata cotidiana. Nici o zi fara plimbare in aer liber, fara cateva minute de gimnastica sau de alergat. Miscarea reduce in proportie de 40% incidenta cancerului, mai ales de san si colon, de prostata, plamani si uter. Diminuarea riscurilor apare si la persoanele subtiri, care fac constant miscare. De unde ideea ca nici cei ce au o greutate normala nu sunt feriti de teribila maladie.
    „Un studiu american a demonstrat ca densitatea sanului la mamografie se modifica radical dupa o ora de exercitiu fizic".  Tii la fel, intreaga structura corporala. RODICA DEMIAN
 

Intrebari pe adresa medicului specialist
Dr. CRISTIAN BOERESCU

    Cum se explica efectul protector al vegetalelor?

    Omul a aparut intr-un anumit cadru natural, iar de la facerea lumii, Dumnezeu i-a dat acestuia ca hrana „toata iarba ce are samanta... si tot pomul ce are rod in el"... Din pacate, foarte putine vegetale din cele pe care le mancam sunt naturale. Roadele de pe mesele noastre sunt cel mai ades prelucrate de tehnologiile industriei alimentare. Legislatia actuala este mult prea permisiva cu aditivii alimentari. Rapiditatea cu care apar, in fiecare an, sute si chiar mii de coloranti alimentari spune multe despre deficientele si fraudele grave ale sistemului actual. „Galbenul de unt" (paradimetil - azobenzenul), ca sa dau numai un singur exemplu, intrebuintat pana nu de mult pe scara larga, produce experimental la animalele de laborator cancerul ficatului (hepatomul malign). Iata pe scurt o demonstratie inversa pentru intrebarea dvs. si o pledoarie fierbinte pentru consumul produselor vegetale proaspete.
    Semnalul de alarma a fost tras de specialisti de mai multi ani, iar presa tine sus steagul schimbarii pentru opinia publica. La astfel de presiuni, agricultura si alimentatia biologica tind sa se afirme tot mai mult, iar prin cercetari de ultima ora, nutritia se contureaza ca o perspectiva reala a unei noi terapii in boala canceroasa.
    Produsele vegetale cultivate corect sunt aproape complet lipsite de toxicitate. De aceea realizeaza un inter-schimb firesc cu mediul intern celular si nu blocheaza deloc filtrele biologice ale organismului. Dimpotriva, multi microconstituenti naturali din legume, fructe, cereale, dar si din plante si-au dovedit deja rolul lor anticancerigen, in diverse colturi ale lumii. In paginile „ Formulei AS " s-a scris si se va mai scrie inca mult despre potentialul de vindecare al fibrelor vegetale, antioxidantilor naturali, retinoizilor antitumorali, betacianinelor etc., despre usturoi, patrunjel, morcovi, grau, catina sau condimente, iar cazurile spectaculoase de vindecari prezentate de dvs. de-a lungul timpului au produs stupefactia lumii medicale de la noi si ii sustin cu o raza de speranta si optimism pe cei aflati in suferinta...

    De ce sa consumam legume nefierte?

    Acum 100 de ani, in orasul Zurich din Elvetia, doctorul Bircher-Benner demonstra colegilor sai ca „vegetalele in stare cruda si proaspete" au o mare putere de vindecare si reprezinta pentru oameni o hrana vie de cea mai buna calitate. Argumentatia se baza pe numeroase cazuri vindecate in clinica sa, dotata cu cele mai moderne laboratoare din acea vreme. Si nu se descoperisera inca vitaminele, enzimele, imunostimulatorii sau agentii antitumorali naturali. De-a lungul timpului, aceste adevaruri au fost afirmate raspicat de Max Gerson, Rudolf Breuss, Robert Jackson, Kristine Nolfi si multi altii, dar din nefericire medicina actuala merge parca prea obsesiv intr-o directie gresita. Pentru a intelege rolul cruditatilor in prevenirea si tratarea cancerului, sa observam ca cea mai mare frecventa a bolii este intalnita la persoane in varsta de peste 50 - 60 de ani, la care componentele tisulare intra in procese lente de degenerare, iar astfel organele nu mai fac fata asaltului de toxine cancerigene de care vorbeam mai devreme. Intuim acum usor de ce curele de cruditati, posturile cu sucuri de legume si fructe, hrana vie sunt o speranta pentru cei disperati si sunt confirmate din ce in ce mai mult de ultimele comunicari stiintifice.

    Legumele si fructele de pe piata romaneasca au calitatea de medicament anticancer sau au suferit modificari genetice care le-au mortificat?

    Puneti aceasta intrebare la granita de vest a tarii si veti auzi un „da" pe sute de mii de voci din piepturile romanilor care vin de la munca din strainatate. Veti putea aduna relatari amanuntite despre parfumul, gustul, vitalitatea si savoarea fructelor si legumelor de la noi. Veritabile declaratii de dragoste pentru mere, prune, gutui, rosii, ardei etc. Personal, cunosc multi oameni bine situati in Occident care vin special in Romania sa faca o cura cu cruditati. Daca ministrul agriculturii ar avea inspiratia sa-i pregateasca pe taranii romani sa intre pe pietele europene ale produselor biologice, Romania ar mai deveni o data in istorie granarul (bio) al Europei, iar plugul, coasa si caruta trasa de cai nu ar mai fi atat de mult si inutil blamate. In Franta, doar 7% din agricultura este biologica, in Germania si Austria 13-16%, in Elvetia 23%, iar pretul la aceste produse este de 3-4 ori mai mare decat la celelalte. La noi, mai mult de 50-60% din agricultura depinde doar de ciclurile naturale de productie si de aceea cred ca daca am avea azi autostrazi, turismul rural ar relansa economia. Intr-o societate bazata pe adevar si intelepciune, cercetarile care demonstreaza potentialul vindecator al dietei anticancer ar trebui utilizate la maximum in folosul bolnavilor, iar procesul de producere, preparare si comercializare al hranei sa fie coordonat cu mai mare grija.  

      Alimentatia anticancer

     Medicina oficiala accepta, in sfarsit, o realitate pe care naturismul o sustine de mult: alimentatia corecta poate sa impiedice aparitia tumorilor. Fructele, zarzavatul, leguminoasele, cerealele integrale si ierburile aromate contin substante active care pot preveni imbolnavirea de cancer.

O terapie cu gust delicios!
"Rezultatele cercetarilor noastre trebuie sa-si gaseasca drumul spre farfurii!"

     La mijlocul lunii februarie, la Viena s-a tinut un congres la care au participat cercetatori de pe toate meridianele globului. Tema conferintei: alimentatia si cancerul. Concluzia unanima: cele mai eficiente remedii pentru stoparea acestei boli cumplite se gasesc in ... farfurie! Unul din doi bolnavi incurabili ar putea fi salvat printr-o alimentatie sanatoasa. Nu numai fructele si legumele contin substante bioactive, ci si cerealele, mirodeniile etc. Ele ne pot ajuta sa traim mai mult, in deplina sanatate. Va prezentam interviul acordat pe aceasta tema de prof. dr. S. Knasm†ller, unul dintre marii cancerologi germani, prezent la lucrarile conferintei.
     Meniul oferit participantilor la conferinta de la Viena a fost de-a dreptul bizar: rulouri de salata verde cu sfecla, salata de andive cu radacina de tataneasa, fileuri de peste cu rozmarin, sarlota de lamaie cu sos de soc etc. Nu suna mai degraba a Plafar?
     Bucatarul a transpus in realitate in mod exemplar rezultatele cercetarilor noastre. Multe din ingredientele folosite au proprietati anticancerigene. Meniul demonstreaza ca alimentatia anticancer poate fi extrem de gustoasa. 

          Si care sunt efectele ei?

     Concluzia dupa ani indelungati de cercetare este ca un bolnav incurabil din doi (sau din trei) ar putea fi salvat.

           Stim de mult ca broccoli, dar si alte legume pot preveni aparitia cancerului. Aveti noutati?

     Acum stim cum actioneaza ele. Anihileaza, de exemplu, efectul cancerigenelor, adica al substantelor chimice din mediul inconjurator si al conservantilor alimentari. Substantele existente in crucifere (varza, conopida, broccoli etc.) si cele din usturoi pot sa impiedice acest proces.

           Stim ca a fost studiat efectul anticancerigen al verzei rosii si al celei de Bruxelles. Este efectul acesta benefic doar pe soareci?

     Nu. Recent s-a constatat ca aceste legume din familia cruciferelor pot activa si la om o anumita enzima din ficat, care il protejeaza impotriva cancerului. Numele ei prescurtat este GST.

           Este suficient doar sa mancam cat mai multe legume pentru a ne apara de cancer?

     Nu. Ar trebui sa consumati si mai multe cereale, mai ales soia. In cereale ca: ovaz, grau, mei etc. exista o multitudine de substante anticancerigene. Mai cu seama in produsele din cereale integrale (uruiala si tarate nerafinate). In ceea ce priveste soia, ea contine hormoni naturali, care sunt o mare speranta pentru prevenirea cancerului de san.

 Cum actioneaza acesti hormoni vegetali? 

     Reduc efectul estrogenilor proprii organismului. Ei impiedica celulele din tesuturile hormonodependente (de exemplu, din sani sau prostata) sa se transforme in celule canceroase.

           Unele soiuri de cereale au un efect mai deosebit?

     Produsele integrale, da. (In nici un caz faina alba.) O mare parte a substantelor active se afla in invelisul exterior al boabelor. Acestea stopeaza cancerul de colon.

           Dar mirodeniile? Care e contributia lor la prevenirea cancerului?

     In aceasta privinta s-au efectuat studii foarte interesante. Mirodeniile ajuta de fapt la "repararea" defectelor ereditare. Printre candidatii cu perspective stralucite se numara: vinarita, vanilia si scortisoara.

           Exista si substante care provoaca "moartea" celulelor canceroase?

     Resveratrolul din struguri si, in special, din vinul rosu poate declansa apoptoza celulei canceroase. In laborator s-a descoperit ca acelasi efect il are si varza de Bruxelles.

           Deci un pahar cu vin rosu pe zi ne apara de cancer. Dar ce rol are radacina de tataneasa in meniul anticancer?

     Radacina de tataneasa se compune in proportie de 30% din inulina, o fibra care fixeaza substantele cancerigene si le "impinge" spre canale, reducand astfel riscul imbolnavirii de cancer la colon. Conform unor studii canadiene, cresterea consumului zilnic de fibre cu 13 g ar fi suficienta pentru a reduce la jumatate riscul cancerului de colon. Eficiente sunt, de asemenea, cerealele si morcovii. 

Un alt medicament "gustos" impotriva cancerului este iaurtul...

     Bacilii lactici din alimentele fermentate: varza acra, branza, iaurtul pot fixa si ei substantele toxice din intestin, care sunt, astfel, eliminate.  

            Ce parere aveti despre tabletele cu fibre din farmacii?

     Nici una. Alimentele bogate in fibre contin si fenoli, care protejeaza membrana celulei. Acestia se gasesc mai ales in cerealele integrale si in tarate. Fibrelor tratate chimic le lipseste aceasta componenta, de aceea efectul lor este nul.    

Cum s-a descoperit, de fapt, ca alimentatia influenteaza aparitia cancerului?

     Prin studiile efectuate pe emigranti. In tara lor, barbatii japonezi sufera foarte rar de cancer la prostata, iar femeile japoneze nu prea fac cancer la san. La inceput, oamenii de stiinta au crezut ca acest fapt ar avea legatura cu genele. Dar studiind emigrantii japonezi din SUA, ei au constatat ca numarul celor bolnavi de cancer la prostata (este vorba de cea de-a doua generatie) este egal cu numarul americanilor bolnavi. Japonezii eliminasera din alimentatia lor pestele crud, branza de soia si orezul, inlocuindu-le cu carne de vita si cartofi prajiti.
     Studiile arata ca numarul vegetarienilor cu cancer digestiv este cu 50% mai scazut decat cel al consumatorilor de carne. Sa devenim, oare, vegetarieni?
     Din cercetari nu rezulta ca boala ar fi produsa de carnea in sine. Valabil este urmatorul principiu: carnea de porc este nociva daca o consumam grasa si in cantitate mare. Supragreutatea sporeste si ea riscul imbolnavirii. Recomandarea din clipa de fata este: cu cat mai putina carne, cu-atat mai bine. Maximum 80 g pe zi.    

 Ar trebui sa fim mai atenti si la tigaie?

     Prajitul la peste 200 grade Celsius este interzis, tabu, pentru ca in suprafata maronie a carnii se formeaza substante cancerigene: carburile policiclice. In experimentele facute pe animale s-a observat ca aceste substante produc cancerul hepatic si cancerul glandelor intestinale si mamare.  

Dar ele pot fi anihilate prin consumul de mirodenii?

     Da. Condimentand cele 80 g de carne cu rozmarin, cimbru, salvie sau usturoi. Marinatele preparate cu ulei de masline, otet de mere, zeama de lamaie, usturoi, mustar, sare si zahar brun pot impiedica in proportie de 90% formarea combinatiilor nocive. Recomandarea mea: o felie subtire de gratar + cereale sau orez natural + legume verzi. Acestea contin clorofila o substanta anticancerigena.
     Un studiu efectuat recent in China arata ca un consum regulat de varza (de crucifere, in general) reduce riscul cancerului pulmonar cu 38%. Putem sa fumam, daca mancam varza?
     Un pachet de tigari pe zi inseamna un risc mult mai mare. Doar nefumand putem profita de efectul anticancerigen al acestor legume.    

 Exista o planta anume pe care o preferati?

     Eu recomand cu caldura ceaiul verde (mult), care ne protejeaza de cancer pe mai multe planuri.
     Cercetatorii americani au descoperit faptul ca o substanta componenta a ceaiului verde poate "nimici" tumorile, privandu-le de hrana.
     Da. Numele ei prescurtat este GCG. Ea inhiba dezvoltarea de noi vase sanguine. Nemaifiind alimentata cu sange, tumora moare. Dar rezultatele acestor studii indeamna la continuarea cercetarilor. De la experientele in eprubeta sau pe animale pana la studiile efectuate pe oameni e cale lunga.

Care este urmatorul dvs. obiectiv?

     Rezultatele cercetarilor noastre trebuie sa-si gaseasca drumul spre farfuriile dvs.!

Farmacia naturii: Ucigasii cancerului

- Varza (si, in general, cruciferele)
     Glucosinolatele, adevarate "pesticide naturale" protejeaza varza de agentii nocivi (bacterii, ciuperci). La oameni, ele activeaza enzima care previne cancerul (GTS). Fierbeti varza! In felul acesta, substantele protectoare sunt mai bine valorificate de organism.  
 
- Strugurii
     Resveratrol se numeste "medicamentul" anticancer din struguri, din zeama de struguri si din vin. Aceasta substanta stopeaza producerea infectiilor si calcifierea arterelor. Pentru frumusete: samburii (semintele) de struguri impiedica aparitia petelor de batranete.  
 
- Rosiile
     Licopenul este "multimedicamentul" natural pe care-l contin acestea. Un antioxidant care impiedica aparitia cancerului de pancreas, de intestin, de prostata, de plamani. Efectul este mai puternic daca rosiile sunt fierte.    

- Cerealele
     Seleniul este microelementul care mentine la "turatie maxima" o enzima ce impiedica dezvoltarea tumorilor. Se gaseste in graul si in grisul nerafinate industrial.  

 
- Citricele
     Vitamina C previne cancerul. Cei care combina, de exemplu la micul dejun, felia de sunca cu un grapefruit pot preveni formarea nitrosaminelor cancerigene. In pielita alba a citricelor se gasesc bioflavonoidele care sporesc de 30 de ori efectul vitaminei C.      

Inapoi la natura!

        Fiecare om se poate apara si singur de cancer, dar trebuie sa o faca imediat. Iata ce recomanda specialistii:
        Alcool cu masura:  
-  barbatii: maximum 2 pahare/zi;
- femeile: maximum 1 pahar/zi. Ideal: vinul rosu care contine resveratrol.
        Carne putina: nu mai mult de 80 g/zi. Mai multa carne de pui sau peste, decat carne de miel sau de vita. Carnea nu trebuie prajita prea tare si se consuma bucatile mai slabe. Ideal: somonul, care contine acizi grasi Omega 3 si vitamina D.
        Fara grasimi animale: inlocuiti-le cu grasimi vegetale, mai ales cu ulei de masline. El contine acizi grasi nesaturati si vitamina E, care ne protejeaza de cancer.
        Sare, cu economie: maximum 6 g/zi. Inlocuiti-o cu mirodenii si verdeturi, bogate in substante anticancerigene.
        Multe cereale si leguminoase: expertii recomanda 600-800 g/zi, impartite in 7 sau mai multe portii.  Optati pentru produsele integrale. Consumati zilnic produse din soia: lapte, branza (tofu), iaurt etc.
        Multe legume si fructe: zilnic, intre 400-800 g, impartite in 5-10 portii. Substante bioactive se gasesc mai ales in crucifere (varza, conopida, broccoli, gulie etc.) si in usturoi. Citricele contin vitamina C, la fel si merele (soiurile vechi), afinele, socul, caisele, morcovii.
        Ceaiul verde: bautura ideala.
        Zahar, aproape deloc: pentru ca ingrasa, iar supragreutatea sporeste riscul imbolnavirii de cancer. Inlocuiti-l cu miere!

  
Atentie!!!!


  Puteti citi un articol publicat recent despre azotitul de sodiu ca adaos in mezelurile din carne. Atentie : efectul asupra copiilor si tinerilor este foarte negativ.
  Informatie trimisa din UK, de reprezentanta asociatiei P.A.V.E.L., d-na Luiza Dihoru

        

NOUTATI MEDICALE


LABORATOR. Cercetatorii francezi au descoperit celule imunitare ce pot distruge cancerul 
Sunt minuscule, dar capabile sa ucida celule canceroase de cinci ori mai mari decat ele. Este vorba despre un nou tip de celule imunitare care au fost descoperite de o echipa de cercetatori francezi. Ei spera sa puna la punct noi tratamente contra cancerului.
 
Posibilitatea de a invinge cancerul se afla in propriul nostru sistem imunitar. O echipa de cercetatori francezi a descoperit celulele imunitare care actioneaza direct asupra tesuturilor canceroase. Deocamdata, experientele au fost facute in laborator, pe soareci, dar cercetatorii avanseaza ipoteza conform careia un asemenea fenomen este posibil si la oameni. Studiul a fost publicat pe site-ul publicatiei Nature Medicine si va constitui coperta acestei reviste stiintifice in luna februarie. Cercetarile reprezinta rezultatul colaborarii dintre trei mari institute din Franta: Institutul Gustave Roussy, Universitatea Paris-Sud si Institutul National de Sanatate si Cercetare Medicala, sub coordonarea profesorului Laurence Zitvogel. Oamenii de stiinta au studiat celulele dendritice ale sistemului imunitar, cele care protejeaza organismul de o multime de factori agresori. Ele se numesc dendritice, fiindca au prelungiri externe foarte fine. La soareci, fiind situate in ficat, timus, ganglioni sau in maduva osoasa, celulele dendritice au misiunea de a "invata" limfocitele T sa apere organismul de virusuri, bacterii, paraziti, dar si de eventualele celule tumorale.

LIMFOCITE "EDUCATE". Celulele dendritice captureaza antigenele la nivelul pielii sau al mucoaselor, trec in limfa, apoi se indreapta catre ganglioni, acolo unde se afla limfocitele T, care asteapta sa fie "instruite". Limfocitele pornesc apoi in circulatia sangelui, unde incep "sa patruleze". La cel mai mic semnal de alarma, ele traverseaza peretele venei si pleaca spre tesutul agresat, unde omoara celulele infectioase sau tumorale.

MINUSCULE. Cercetatorii francezi au descoperit insa un nou subtip de celule: minusculele celule dendritice, care nu au mai mult de cinci-sase microni. Ele au fost numite IKDC (prescurtarea denumirii in engleza Interferon producing killer dendritic cell).
 
De ce sunt atat de pretioase aceste celule? Fiindca reusesc sa ucida direct celulele tumorale, fara a trece prin etapa intermediara a limfocitelor T. "La soarecii atinsi de melanom sau de cancer al colonului, aceste IKDC sunt capabile sa se indrepte preferential spre zona canceroasa, unde se infiltreaza rapid si distrug tumora.
 
Dupa patru ore de lupta cu voluminoasele celule canceroase, IKDC ies invingatoare", explica prof. Laurence Zitvogel.
 
TESTE CLINICE 
In cazul in care cercetatorii descopera celulele dendritice si la om, aceasta constituie o noua speranta. Identificarea acestor mici celule este foarte dificila, pentru ca numarul lor este redus. Cercetatorii nu se dau batuti si vor demara teste clinice la paciente suferind de cancer ovarian rezistent la chimioterapie si la pacienti cu cancer gastro-intestinal. Acest studiu asupra sistemului imunitar se numara printre prioritatile Institutului Gustave-Roussy si ale Universitatii Paris-Sud. 
 

    A aparut un articol la stiri pe BBC despre patentarea unui nou medicament pentru tratarea cancerului de sin, cu eficacitate cu 30 % mai mare decit Tamoxifenul.
Medicamentul se numeste FEMARA si va deveni disponibil la sfirsit de an 2006.
Aici sint mai multe detalii:  http://news.bbc.co.uk/1/hi/health/4566112.stm
   


                        Noi descoperiri in tratarea leucemiei

Sangele provenind din cordonul ombilical, folosit pana acum cu succes pentru tratarea leucemiei la copii, poate salva vietile a zeci de mii de adulti care sufera de aceasta boala, potrivit unor studii publicate joi in Statele Unite si citate de Mediafax.

Sangele din cordonul ombilical este bogat in celule-susa si poate inlocui transplantul de maduva atunci cand nu se gaseste un donator compatibil, arata studiile a doua echipe de cercetatori, una europeana si una americana, publicate in New England Journal of Medecine.

Anual, ar putea fi salvati aproximativ 16.000 de adulti care sufera de leucemie si nu gasesc donator compatibil, datorita sangelui provenind din cordonul ombilical, spune dr. Mary Laughlin, de la Centrul de Oncologie din Cleveland, Ohio.

Studiul european, la care au participat 682 de bolnavi, a demonstrat ca pacientii care au fost tratati in acest fel au sanse egale de insanatosire cu cei carora li s-a efectuat un transplant de maduva.

Studiul american, la care au participat 601 bolnavi, a avut rezultate la fel de promitatoare..

Leucemia este tratata prin chimioterapie sau cu radiatii pentru a se distruge celulele canceroase, ceea ce slabeste sistemul imunitar al bolnavilor. Acesta este revigorat apoi cu transfuzii de sange provenind din cordonul ombilical sau grefe de maduva osoasa.

Celulele din sangele ombilical si din maduva se dezvolta in hematii si leucocite, care formeaza baza sistemului imunitar.

Unul din marile avantaje ale celulelor-susa provenind din sangele ombilical este ca acestea nu ataca in aceeasi masura celulele corpului primitorului, au explicat cercetatorii. Volumul de sange extras din cordoanele ombilicale si din placenta in momentul nasterilor ar trebui sa creasca de patru ori pentru a raspunde cererii adultilor bolnavi de leucemie, au estimat cercetatorii.

Data : 2004-11-26 , 11:46

www.netmedica.acasa.ro/10240.html
             

ADRESE UTILE

Alte organizatii pentru bolnavii de cancer din Romania:

Societatea Româna de Cancer Cluj , Str. Emil Racovita nr29/4; tel: (0264) 450095; src@iocn.ro ;  http://www.srccjro.org
Asociatia Bolnavilor de Cancer Brasov, b-dul Griviţei, nr. 91, bl. 7, sc. D, ap. 6; tel: (0268) 415332; abc_romania@yahoo.com
Asociatia Bolnavilor de Cancer - Suceava, lions_d124@yahoo.fr
Asociatia Bolnavilor de CancerBucuresti, maria.codoi@fabc.ro; ioanacrst@yahoo.com
Asociatia Oncologic RomConstanta, oncologicrom@yahoo.com
Asociatia "Destine Comune" - Tg. Mures,  Str Marasti, nr 38; tel: (0265) 2115179; arcdestinecomune@yahoo.com (luni si miercuri, orele 18 - 21)
Asociatia „Clubul Amazoanelor Bistritene” - Bistrita Nasaud; suciu.dina@primariabistrita.ro
Asociatia OncoHelp - Timisoara, Ciprian Porumbescu, nr 59; tel: (0256) 495403; snegru@yahoo.com
Asociatia Romana impotriva Leucemiei - Bucuresti, http://www.aril.ro
Asociatia Bolnavilor de Cancer si Leucemie - Sf. Gheorghe, Str. Lazar Mihaly, Nr. 5; tel: (0267)580217
Asociatia Sofiroz - Bacau, Str. Slanicului; tel: 0746987315 ; sofirozbacau@yahoo.com
Asociatia Bolnavilor Cronici din Salaj - Zalau, Bd. Mihai Viteazu Bloc Astralis ap.7, tel: (0260) 613533
Asociatia Diabeticilor si Bolnavilor Oncologici - Medias, P-ta. Regele Ferdinand 1, nr.1; tel: (0269) 844123 /841026 /841536 ; asdiab@xnet.ro
Asociatia Romana pentru Preventia Cancerului  -  Bucuresti ,  Splaiul Independenţei 99-101, (în curtea Institutului Naţional de Patologie Victor Babeş); tel:  (021) 310.51.51; http://www.preventia-cancerului.ro
Liga Romana de CancerBucuresti , Piaţa Romană Nr. 9, Sc. B, Et. 2 Ap. 8, Sect. 1 ; tel: (021) 314.69.23 /33;  http://www.romaniancancerleague.org
Fundatia "Renasterea pentru educatie. Cultura si Sanatate" - Bucuresti, str. Mihai Eminescu, 44-48, et 6, ap 13, sector 1; tel (021) 212.02.12; victoria.asanache@fundatiarenasterea.ro
Centrul de Diagnostic Renasterea  -  Bucuresti,  Calea Serban Voda, nr. 211, sector 4, destinat femeilor cu posibilitati materiale reduse; I.O.B., Sos. Fundeni nr. 252, Sector 2; tel: (021) 318.32.69/1101
Fundatia Nationala de Oncologie Sf. Anton - Bucuresti, str. Victoria, 1-5, sc B, et 6, ap 72, tel (021) 314 69 33
Liga de lupta impotriva cancerului "Moldavia"  - Iasi, str. Zmeu, nr 3, tel/fax (0232) 214555
Hospice "Casa Sperantei" (ingrijiri paliative) -
Brasov, Str.Poarta Schei nr. 16; Str. Sitei, nr. 17A ;  Tel/Fax.(0268) 152475,  (0268) 474405 / 470 495; http://hospice.ong.ro/index.htm  ;  www.hospice.ro
Centrul de Resurse pentru Hospice si Ingrijire Paliativa "Nicholas Edeleanu" - Bucuresti, Calea Calarasi 109, Sector 3; Tel/ Fax: (021) 326 37 71; Mobil: 0788-636.919; crhospice@hospice.bv.astral.ro
Fundatia MOBILMED (echipa mobila de ingrijiri paliative) - Bucuresti, Str. Grigore Alexandrescu nr. 70, parter, ap. 3, sector 1 ;  tel/fax: (021) 311 86 46 ; secretariat@mobilmed.ro ;  http://www.mobilmed.ro
Hospice  "Casa Milostivirii Divine" (ingrijiri paliative) - Timisoara , Str. Memorandului nr.84, tel: (0256) 492059; http://www.hospice-timisoara.org/ro/evenimente.html
Hospice Perspective Medicale  (ingrijiri paliative)-  Cluj , Str. Al. Vlahuta nr.26, ap.5; tel: (0264) 420396;  http://hospicepm.org/index_ro.html
Centrul de ingrijiri paleative „Casa Soarelui” - Pascani, Spitalul Municipal Pascani – str. Gradinitei nr.120; tel: 0232 63600
Centrul de ingrijiri paleative „Sf. Irina” - Com. Voluntari, Str. Mircea Marinescu nr.3; (021) 352.00.42
Centrul de ingrijiri paleative „Sf. Nectarie” - Bucuresti
Fundatia Hospice Emanuel - Oradea, Str. Redutei, nr. 1A; Str. Nufarului 87; tel: (0359) 800162; (0259) 475222; (0259) 467200

Coalitia Nationala de Ingrijiri Paliative
17 membri, 11 judete

Brasov – Bucuresti
Hospice Casa Sperantei Brasov (sediul central)
Str. Sitei 17 A, 500074, Brasov
Tel. 0268 474 405 / 470 495
Tel./Fax: 0268 474 467
hospice@hospice.bv.astral.ro

Hospice Casa Sperantei Bucuresti – secretariatul coalitiei
Centrul de Resurse pentru Hospice si Ingrijire Paliativa Nicholas Edeleanu
Calea Calarasi 109, Sector 3, 030613, Bucuresti
Tel./Fax: 021 326 37 71
crhospice@hospice.bv.astral.ro
www.hospice.ro
www.hospicesofhope.co.uk

Arges
Spitalul de Geriatrie si Boli Cronice Constantin Balaceanu Stolnici
Str. Coasta Campului 54, Stefanesti, 117715, judetul Arges
Tel./Fax: 0248 265 499
spitalul_stefanesti@yahoo.com

Bacau
Fundatia de Sprijin Comunitar
Str. Livezilor 1, Sc. A, Ap. 2, 600059, Bacau
Tel./Fax: 0234 585 658
fsc@fsc.ro
www.fsc.ro

Bihor
Fundatia Hospice Emanuel
Str. Redutei 1A, 410061, Oradea
Tel. 0359 800 161 / 800 162; Tel./Fax: 0259 475 222
office@emanuelhospice.org
www.emanuelhospice.org

Brasov
Asociatia pentru Protejarea si Ajutorarea Pacientilor Purtatori de Stome Cutanate Stoma
Strada Sitei 17 A, 500074, Brasov
Tel./Fax: 0268 474 467

Bucuresti
Arhiepiscopia Bucurestilor - Centrul de Îngrijiri Paliative Sfantul Nectarie
Str. Laurentiu Claudian 53, Sector 2, 021875, Bucuresti
Tel/fax: 021 250 09 18
arhiepiscopie_ingrijiripaliative@yahoo.com
www.arhiepiscopiesocial.freeservers.com

Fundatia Mobilmed
Sediu social: Bd. Nicolae Titulescu 56A, Sector 1, 011144, Bucuresti
Punct de lucru: Str. Grigore Alexandrescu 70, Ap. 3, Parter, Sector 1, 010626, Bucuresti 
Tel. 021 311 87 36; Tel./Fax: 021 311 86 46
secretariat@mobilmed.ro
www.mobilmed.ro

Cluj
Fundatia Crestina Diakonia
Str. Zambilei 7, 400427 Cluj-Napoca
Tel. 0264 556 360 / 441 971
diakonia2005@yahoo.com
www.diakonia.ro

Fundatia Hospice Perspective Medicale
Str. Alexandru Vlahuta 26, Ap. 5, 400315, Cluj Napoca
Tel./Fax: 0264 420 396
office@hospicepm.org
www.hospicepm.org 

Constanta
Fundatia CHI RO
Str. Medeea 34A, 900154, Constanta
Tel. 0241 672 665; Tel./Fax: 0241 511 559
office.cvn@chi-ro.org; office.clinic@chi-ro.org
www.chi-ro.org

Centrul de Îngrijiri Paliative Casa Soarelui
Str. Piatra Craiului 4, 900229, Constanta
Tel./Fax: 0241 586 620
casasoarelui@home.ro
www.aidforchildren.info

Iasi
Spitalul Municipal Pascani
Str. Gradinitei 5, Pascani, 705200, judetul Iasi
Tel. 0232 763 600; Fax 0232 765 060
smp@rdslink.ro

Ilfov
Fundatia Sfanta Irina - Centrul de Ingrijiri Paliative
Str. Erou Mircea Marinescu 3, Voluntari, 077190, judetul Ilfov
Tel./Fax: 021 352 00 42 / 352 41 41
sf.irina@paliativecare.ro
www.paliativecare.ro

Sibiu
Asociatia Dr. Carl Wolff a Bisericii Evanghelice C.A. din Romania
Str. Pedagogilor 3–5, 550132, Sibiu
Tel. 0269 221 131; Fax: 0269 223 680
carlwolff@logon.ro

Asociatia Filantropica Medicala Crestina Christiana - Filiala Sibiu
Str. Timotei Popovici 17, Ap. 2, 550164, Sibiu
Tel. 0744 161 885
christiana_sb@yahoo.com

Asociatia Medical Crestina Lukas - Centrul Medical de Recuperare si Îngrijiri Paliative
Str. Principala 10-11, 557115, Laslea, judetul Sibiu
Tel./Fax: 0269 516 259 
lukasspital@yahoo.com

Timis
Federatia Caritas a Diecezei Timisoara
Sediul Central: Str. Matei Corvin 2; 300239, Timisoara
Tel. 0256 499 554 / 499 556; Fax: 0256 494 812
fcdt@rdstm.ro
www.federatia-caritas.ro

Centrul de ingrijiri paliative Hospice Casa Milostivirii Divine
Str. Memorandului 84, 300592, Timisoara
Tel./Fax: 0256-492 059
info@hospice-timisoara.org
www.hospice-timisoara.org

LINK-uri UTILE

      Incepand cu anul 2006, Editura Medicala Antaeus a initiat colectia "Ghidul pacientului" in care am publicat mai multe materiale pentru pacienti: Factori de risc cardiovascular, Infarctul miocardic acut, Colesterolul: inamicul vaselor de sange, Obezitatea, Sindromul metabolic, Hipertensiunea arteriala, Arteriopatia obliteranta, Tratamentul anticoagulant oral si Boala celiaca.
Puteti vedea toate aceste titluri pe site-ul www.ghidulpacientului.ro

Doriti sa aflati despre: Clinical Trials? Uitati-va pe site-urile:

http://www.roche-trials.com/patient/trialresults/arealst10244.html
http://www.novartisclinicaltrials.com/etrials/home.do
http://www.clinicalstudyresults.org/home/
http://www.merck.de/servlet/PB/menu/1007190/index.html
http://www.merck.de/servlet/PB/menu/1207090/index.html
http://www.merck.de/servlet/PB/menu/1207050/index.html
http://www.merck.de/servlet/PB/menu/1439250/index.html
http://clinicaltrials.gov/
https://www.cmrinteract.com/clintrial/
http://www.ifpma.org/clinicaltrials.html


  ASOCIATIA TRANSPLANTATILOR din ROMANIA 
  
http://astranrom.ro/scurt_istoric.htm

  ASOCIATIE PROFESIONALA A TRANSPLANTOLOGILOR. DIN ROMANIA
 
http://www.romtransplant.ro/ 

  Prima BANCA DE CELULE STEM HEMATOPOETICE din Romania

   http://www.hosptm.ro/timcell/index.htm

  ALGORITMI MEDICALI. DIAGNOSTIC SI TRATAMENT
 
http://www.med-online.ro/boli/c50/c50_c.php

  REVISTA  FORMULA  AS
 
www.formula-as.ro/

  SUPERLEX  Biblioteca de acte normative a Ministerului Justiţiei
 
http://domino2.kappa.ro/mj/superlex.nsf/all/Biblioteca


Povestea unei supravietuitoare!

De ce trebuie sa luptam!? De ce trebuie sa speram!?

    Invitam si alti supravietuitori sa ne trimita marturii scrise despre lupta lor, despre experientele lor de-a lungul acestei  incercari, despre dietele tinute, despre noi tratamente incercate, despre oameni "speciali" pe care i-au intanit de-a lungul drumului lor, chiar si despre experientele mai putin placute si cum ati reusit sa le invingeti,.....! Sa le demonstram astfel tuturor si mai ales celor care acum duc aceasta batalie - ca aceasta boala poate fi invinsa si sunt mii de motive sa nu ne lasam batuti in confruntarea cu ea!!!

Trimiteti povestea dumneavoastra, eventual datele unde va putem gasi - prin email, la adresa mentionata la pagina "Contact", de pe site.


“Dupa zece ani de batalie cu cancerul…”

Moto: Metastaza e o lupta,
De “n” ori te lupta!
Dar te si-ntareste…    
Dumnezeu te iubeste!


Eu, Ioana, de 49 de ani, din Bucuresti, asa am crezut si am invins cancerul de la varsta de 38 de ani, timp de 10 ani, din care 6-7 ani de lupta… dupa 2-3 ani de la primele semne (confundate cu cele date de o boala numita toxoplasmoza), am fost diagnosticata cu cancer in ultima faza, (Limfom malign non-hodgking stadiul IV) fara sanse.

Debutul a fost confuz, de lunga durata, timp de 2-3 ani. Primul semn evident a fost o pata de vase sparte aparuta pe omoplat, de 1 cm diametru, care s-a marit lent, o data cu trecerea  timpului.

Mai tarziu s-a acutizat si starea de oboseala continua insotita de pierderea cunostintei, au aparut ganglioni latero-cervicali (dupa o gripa puternica), apoi alte grupuri de pete pe tot corpul, pana la generalizare.

M-am prezentat la medic dupa acea gripa, dar analizele erau bune, asa ca am insistat la tratamente alternative (homeopatice) pana la stabilirea unui diagnostic corect. S-a constatat toxoplasmoza, tratamentul a fost foarte violent si fara efecte. In urma multor consultatii la cele mai prestigioase spitale din Bucuresti, pentru ca era evidenta deja generalizarea bolii, s-au hotarat direct 2 biopsii si verdictul a fost foarte clar.

Atunci, mi-am canalizat toata atentia, hotarata sa gandesc pozitiv si sa inving boala - am inceput tratamentul. Recunosc, am acceptat cu greu consecintele, mai ales caderea parului. Mi s-au administrat citostatice aproximativ 80 de cure, in cinci ani, toate schemele posibile din tara si din strainatate, cu agonii, amneziii, come si asfixieri, fara a putea macar manca, respira normal…ajungand o “epava”, intercalandu-se si radioterapie de doua ori, cu efecte secundare la fel de dure (arsuri, pierderea vocii), apoi si interventii chirurgicale repetate.  
Am facut aproape tot ce era posibil, insa cancerul evolua galopant! Se parea ca “ pune punctul”, la 45 de ani! Deja alte cadre medicale ma declarasera decedata.


Atunci, chiar cand nimic nu mi se mai putea administra pentru a ma tine in viata, ca o minune de la Dumnezeu, mi s-a eliberat printr-un Program international, tratamentul salvator pe baza de anticorpi monoclonati, ultima descoperire in domeniu la acel moment. Au fost necesare intr-adevar multe demersuri si bunavointa din partea celorlalti si am reusit, am invinssss……. !!!
Asa m-am nascut a doua oara. Cu greu, in timp de cativa ani, am inceput sa pot respira, apoi sa pot merge, sa pot manca, sa pot gandi si revedea lumea din care am lipsit atata timp. In sfarsit imi crestea si parul… cu alte cuvinte, reveneam la viata!

La toate acestea as mai adauga, pe plan social,  situatia  mai “gri” cu care ma confruntam: divortata, cu actiune de partaj deschisa de fostul sot pentru casa, o fiica de intretinut (eleva, studenta), licenta de luat, cu parintii decedati timpuriu tot din motive de sanatate, fara sursa de venituri financiare, uneori.
Ajunsesem chiar la limita disperarii, datorita precedentelor probleme de sanatate. Astfel, chiar dupa ce m-am nascut am cunoscut ce inseamna boala: am contactat TBC(prin alaptare)si am facut tratamente pana la varsta de 11 ani. La 19 ani a debutat Hernia de disc, nerezolvata inca, cu paralizii, imobilizari pana la demoralizare, timp de ani de zile. O moarte clinica la virsta de 25 ani datorita unei anestezii.. Apoi, reactii alergice, culminand cu Edem de glota, la o interventie stomatologica, unicul caz din tara salvat. Din timpul sarcinii mi s-a declansat si o Diskinezie biliara care s-a agravat  in timpul tratamentului cu citostatice.

Va dati seama ca nu am putut duce totusi singura aceasta lupta si vreau sa multumesc medicului curant si echipei sale, fiicei, surorii mele, preotului si altor cativa prieteni apropiati.

Acum , fiecare zi este pentru mine motiv de bucurie. Si simt ca destinul poate fi schimbat prin lupta, asa cum eu am facut-o de atatea ori facand ziua o mica “simfonie”, trecand astfel mai usor peste realitatile vietii!

Aceasta a fost povestea mea, sper sa incurajeze, sa ajute si alti bolnavi sa treaca mai usor peste…. sa aleaga ce li se potriveste din ceea ce mi s-a intamplat si sa creada ca cercetarile medicale au avansat si “cancerul va fi invins”, recomand prezentarea la medic la cel mai mic semn, chiar preventiv!

     Eu si Asociatia Bolnavilor de Cancer va suntem aproape.